Shell stopt import ruwe olie uit Iran

Shell-topman Voser kondigde de importstop van Iraanse olie gisteravond aan op een conferentie in Houston. Foto Reuters / Donna W. Carson

Shell sluit geen nieuwe contracten meer voor de import van ruwe olie uit Iran. Dat heeft topman Peter Voser gisteravond gezegd op een conferentie in Houston.

Het Brits-Nederlandse energieconcern voldoet met de importstop aan het olie-embargo dat de Europese Unie tegen Iran heeft afgekondigd. Bestaande afspraken worden nog nagekomen, zei Voser. Volgens persbureau Reuters importeert Shell dagelijks 100.000 vaten ruwe olie uit Iran naar Europa, en nog eens 100.000 vaten naar Japan. Dat contract eindigt deze maand.

Eind januari besloot de Europese Unie dat er per 1 juli geen ruwe olie meer uit Iran geïmporteerd mag worden. Het embargo is een van de vele sancties die Europa en de Verenigde Staten aan Iran hebben opgelegd, omdat zij het land verdenken van de ontwikkeling van een kernwapen.

Geraffineerde Iraanse olie kopen blijft wel mogelijk

Wat nog wel mag, is geraffineerde Iraanse olie kopen. Iraanse ruwe olie die dus buiten de EU wordt geraffineerd, kan zo dus nog altijd in Europa terechtkomen. Vorige week werd bekend dat de Iraanse olietanker Delvar zo’n 1,5 miljoen vaten heeft afgeleverd bij de raffinaderij van Shell op het eiland Bukom bij Singapore. Volgens een anonieme bron van Reuters heeft Shell de ruwe olie gekocht: “Er is geen andere reden om aan te meren bij Bukom.”

Iran is de op vier na grootste olieproducent ter wereld. India, China en Japan kopen ongeveer de helft van de 2,6 miljoen vaten die Iran per dag exporteert. De VS proberen die landen zover te krijgen dat zij daarmee stoppen, tot nu toe zonder veel succes. De onrust over een mogelijk militair conflict en het Iraanse dreigement om de Straat van Hormuz af te sluiten heeft de olieprijs flink opgestuwd. Een vat ruwe Brent kostte vanmorgen 124,27 dollar.