Shell staakt import ruwe olie Iran

Shell sluit geen nieuwe contracten meer voor de import van ruwe olie uit Iran. Topman Peter Voser zei gisteren op een conferentie in Houston dat het Brits-Nederlandse energieconcern hiermee voldoet aan het olie-embargo dat de Europese Unie tegen Iran heeft afgekondigd. Bestaande afspraken worden nog nagekomen, zei Voser.

Volgens persbureau Reuters importeert Shell dagelijks 100.000 vaten ruwe olie uit Iran naar Europa, en nog eens 100.000 vaten naar Japan, onder de joint venture Showa Shell. Dat contract eindigt deze maand.

Eind januari besloot de Europese Unie dat er per 1 juli geen ruwe olie meer uit Iran geïmporteerd mag worden. Het embargo is een van de vele sancties die Europa en de Verenigde Staten aan Iran hebben opgelegd, omdat zij het land verdenken van de ontwikkeling van een kernwapen.

Wat nog wel mag, is geraffineerde Iraanse olie kopen. Iraanse ruwe olie die buiten de EU wordt geraffineerd, kan zo dus nog altijd in Europa terechtkomen. Vorige week werd bekend dat de Iraanse olietanker Delvar zo’n 1,5 miljoen vaten heeft afgeleverd bij de raffinaderij van Shell op het eiland Bukom bij Singapore. Volgens een anonieme bron van Reuters heeft Shell de ruwe olie gekocht: „Er is geen andere reden om aan te meren bij Bukom.”

Iran is de op vier na grootste olieproducent ter wereld. India, China en Japan kopen ongeveer de helft van de 2,6 miljoen vaten die Iran per dag exporteert. De VS proberen die landen zover te krijgen dat zij daarmee stoppen, tot nu toe zonder veel succes. Als zij nu minder contracten met Iran afsluiten, is dat volgens waarnemers vooral om de prijs van Iraanse olie te laten zakken.

De onrust over een mogelijk militair conflict en het Iraanse dreigement om de Straat van Hormuz af te sluiten heeft de olieprijs flink opgestuwd. Een vat ruwe Brent kostte vanmorgen 124,27 dollar.