Roadtrip vol klassieke hits

Roadtrip vol klassieke hits

Klassiek/CrossoverNuit Classique/DJ Von Rosenthall ***

Voor al wie last heeft van klassieke koudwatervrees is het goed dat er iemand als Peter Rosendaal bestaat. De oud pr-man van Universal Music (nu: voorlichter van het CPNB) maakt als DJ Von Rosenthal de la Vegaz hippe compilaties van veelal zeer bekende klassieke ‘hits’. Op zijn tweede cd is DJ Von Rosenthal de reisleider tijdens een Nuit Classique; hij stelt zich zijn tracklist voor als begeleiding van een middennachtelijke roadtrip. Vooruit. De tracks als zodanig blijven intact en vloeien veelal soepel in elkaar over. Reynaldo Hahns fraaie lied L’Enamourée ebt weg in het Allegretto uit Brahms Derde symfonie, waarvan het weggedraaide slotakkoord als in een Trugschluss uitmondt in James Bond-filmmuziek. Mooi ook: hoe Pärt overloopt in Glass. Maar de overgang tussen Vivaldi en Bach is ruw en de breuk tussen Vivaldi en Bruch ook wat, hmm, bokkig. Jammer dat er niet meer prikkelende bruggetjes inzitten; is dat niet waar een klassieke dj eer en eigenheid in zou kunnen leggen? DJ Rosenthal zet je wel aan het nadenken. Hij is misschien niet de klassieke Tiësto, maar het lijkt een kwestie van tijd voor die opstaat om verrassender klassiek voor een breed publiek te ontsluiten.

Mischa Spel