Resultaten BAM boven verwachting

Bouwbedrijf BAM kwam vandaag met goede resultaten over 2011, maar durft over de vooruitzichten geen uitspraken te doen.

Bouwbedrijf BAM, het grootste beursgenoteerde bouwbedrijf van Nederland, verwacht „dat de crisis op de Nederlandse woningmarkt nog wel enige tijd aanhoudt”. Dat zei topman Nico de Vries vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. Bam heeft in 2011 een fors hogere nettowinst behaald ten opzichte van 2010, maar geeft geen verwachting voor 2012, gezien de onzekere vooruitzichten.

In 2011 bedroeg de winst 126 miljoen euro, tegen een winst van 15,3 miljoen euro in 2010, toen BAM met name leed onder een verlies binnen de vastgoeddivisie. De omzet van het bouwbedrijf uit Bunnik steeg in 2011 met 4 procent tot ruim 7,9 miljard euro. BAM was genoodzaakt opnieuw af te schrijven bij het onderdeel vastgoed.

De Nederlandse vastgoedactiviteiten draaiden vorig jaar quitte, hoewel de markt voor nieuwbouwwoningen verslechterde. BAM sluit een verdere neergang dit jaar niet uit. Het bedrijf nam een voorziening van 20 miljoen euro op enkele vastgoedprojecten die in aanmerking komen voor versnelde verkoop of waarvan de ontwikkeling mogelijk vertraging oploopt.

BAM bouwde en verkocht vorig jaar 2.230 woningen tegen 2.174 in 2010. In de tweede helft van het jaar nam de verkoop aan particulieren volgens het bedrijf sterk af. De opgeleverde, onverkochte of onverhuurde voorraad nam in Nederland toe tot 170 woningen en circa 10.760 vierkante meter commercieel vastgoed tegen 111 woningen en 2300 vierkante meter een jaar eerder. Bij het onderdeel infra bleef prijsdruk bestaan door felle concurrentie, ondanks redelijk aanbod van projecten.

BAM verkocht eerder dit jaar zijn belang van 21,5 procent in baggeraar Van Oord. Die transactie droeg 30,7 miljoen euro, bestaande uit operationele- en boekwinst, bij aan de nettowinst over 2011.

Bestuursvoorzitter Nico de Vries stelde dat de economische omstandigheden in Europa zwak blijven en de vooruitzichten onzeker. Ondanks een vertrouwen in de toekomst, wilde hij nog geen uitspraak doen over de verwachte winst in 2012.

De relatief gunstige cijfers resulteerden in een koersstijging van 4 procent op de Amsterdamse beurs.