Rechter geeft 'te dik' topmodel gelijk

This photo provided by Sloggi on Wednesday, March 7, 2012 shows Ananda Marchildon posing. The Dutch model who won the television show "Holland's Next Top Model" has won a lawsuit against the Elite model agency after she was dropped for having hips that were supposedly too large. The Amsterdam District Court has ruled on Wednesday, March 7, 2012, that Marchildon, now 25, was entitled to the main prize she won in the 2008 production of the show, a contract worth euro 75,000 ($98,000). Marchildon argued she was dismissed after only euro10,000 worth of work. The court said that Marchildon had a hip size of 92 centimeters (36.2 inches) at the time of her contract, and Elite could therefore not demand she reach a hip size of 90 centimeters (35.4). It awarded her around euro 65,000 ($85,000) in damages.(AP Photo/Sloggi) AP

Ananda Marchildon won in 2008 Holland’s Next Top Model, maar kreeg haar hoofdprijs van 75.000 euro nooit uitbetaald.

Rotterdam. De ‘te dikke’ winnares van tv-programma Holland’s Next Top Model (HNTM), Ananda Marchildon, krijgt alsnog haar hoofdprijs van 75.000 euro. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald.

Marchildon was de winnares van HNTM in 2008. Zij klaagde de bij het programma betrokken modellenbureaus Elite en MTA aan nadat zij slechts 10.000 euro van de beloofde 75.000 euro aan modellenopdrachten kreeg. De bureaus konden Marchildon nergens kwijt, meldden ze, vanwege haar ‘te brede heupen’; rond de 94 centimeter.

De rechter bepaalde dat Elite en MTA „toerekenbaar tekortgekomen zijn” en het resterende bedrag moeten betalen. „Ik hoop dat mensen nu nadenken voordat ze aan zo’n programma meedoen”, laat Marchildon in een reactie weten.

Ook Rosalinde Kikstra, winnares in 2009, kreeg haar prijs niet, om dezelfde reden. Kikstra zegt zich nu ook te beraden op juridische stappen. „Ik moet bekijken of mijn situatie sterk genoeg is om er een zaak van te maken.”

Of er dit jaar weer een Holland’s Next Top Model komt is nog onbekend. RTL begon onlangs met modellenprogramma The Face. Ook hier kunnen kandidaten een contract winnen, maar er is geen gegarandeerd bedrag aan verbonden. Volgens RTL is er geen verband met de ophef rond HNTM. NRC