Puzzelen met je ogen dicht

Hoe werken je hersenen? In Kerkrade kun je dat zien en onderzoeken in het Continium.

Kinderen op de expo ‘Get Smart’ Foto's Continium

In Kerkrade staat een museum waar je bijna alles mag aanraken! Het museum heet Continium en je kunt er zelf ontdekken wat wetenschap en techniek voor invloed hebben op je eigen leven. Tot en met 10 juni van dit jaar is er een speciale tentoonstelling over onze hersenen.

In de tentoonstelling kun je ontdekken hoe hersenen eruit zien en kun je voor hersenchirurg spelen. Dat is een soort dokter speciaal voor je hersenen, die kijkt in je hoofd om te zien of het daar allemaal goed gaat. In de breintentoonstelling kun je jezelf ook even een chirurg voelen en bestuderen hoe alles in je hoofd geregeld is.

Er staat bijvoorbeeld een MRI-scanner, een apparaat waarmee dokters in je lichaam kunnen kijken zonder je te opereren. Als je zelf in de scanner gaat liggen kun je een plaatje maken van je hersenen. Dan zul je zien dat als je met je rechterhand beweegt, je linkerhersenhelft hard moet werken! Gek hè? Alles wat er gebeurt aan de linkerkant van je lichaam wordt dus bedacht door de rechterhelft van je hersenen.

Om je brein fit en soepel te houden zijn er in het museum allemaal trucjes te vinden om je hersenen te verrassen. Heb je bijvoorbeeld wel eens geprobeerd om te puzzelen met je ogen dicht, of te schrijven met je andere hand? Als je dat doet raken je hersenen een beetje in de war, maar daardoor leren ze ook nieuwe dingen, en daar worden ze blij van!

Als jij en je hersenen na al dat werk een beetje moe worden, kun je in het theater van het museum gaan zitten om naar 3D-films te kijken over verschillende onderwerpen. En als je in slaapt valt tijdens de film is dat helemaal niet erg. Rust is namelijk net zo belangrijk voor je hersenen als de training en trucjes die je in het museum met ze kan doen. Tijdens het slapen herstelt je brein van alle dingen die hij net heeft gedaan. Toch zou het zonde zijn om in het mooie 3D-theater in slaap te sukkelen, dus doe dat ’s avonds maar lekker in je bed…zzzzz!

Get Smart! Entertain your Brain! t/m 10 juni 2012. Inl. continium.nl

    • Kris Derks