PSV-directie laat Rutten (nog) niet vallen

Onder toeziend oog van een kritische directie werkte PSV-trainer Fred Rutten in Valencia een laatste training af. „Voor randzaken moet je bij het bestuur zijn.”

Mestalla, de thuishaven van Valencia, is het podium waar PSV zich zo graag wil laten gelden. De voltallige directie van de Eindhovense voetbalclub staat in zwarte pakken langs het veld om de training van Fred Rutten te aanschouwen. Algemeen directeur Tiny Sanders wordt in Spanje aangesproken als el presidente. En zo gedraagt hij zich ook. „Niets is meer vanzelfsprekend”, zegt Sanders naar aanleiding van het echec afgelopen zondag tegen FC Twente. „Een aantal spelers is door het ijs gezakt. Het is aan de trainer om goed na te denken wat hij daarmee doet.”

De onverwacht ruime 6-2 thuisnederlaag is bij alle geledingen van PSV zo hard aangekomen, dat de twijfel zichtbaar is toegeslagen. De Philips Sport Vereniging moet uit financieel en sportief oogpunt voor het eerst sinds 2008 weer kampioen van Nederland zien te worden. Met de opbrengsten uit de Champions League – zo’n tien miljoen euro – moet de club onder een nieuwe trainer weer aanzien in Europa krijgen. Maar onder leiding van de vertrekkende Rutten dreigt het mis te gaan. Algemeen directeur Sanders doet op de tribune in Valencia een poging de rijen gesloten te houden. „De mensen die nu aan het roer staan, zijn in mijn ogen de beste mensen”, zegt hij aan het begin van de avond in Valencia.

Sanders’ woorden klinken in Spanje heel anders dan eerder op de dag op het vliegveld van Eindhoven. Daar houdt hij zijn oefenmeester tegenover een groepje mee reizende journalisten veel kritischer tegen het licht. Met een paar oneliners zet hij Rutten neer als een trainer die als aangeschoten wild voor zijn toekomst moet vechten. „Als een kind zes keer iets fout doet, blijft dat ook niet onbestraft”, zegt de algemeen directeur. En: „Supporters zijn niet gek, ik vond het zondag nogal wat. Daar kun je niet omheen.” Sanders voegt daar aan toe dat de schade met één of twee zeges niet zomaar hersteld is.

Rutten probeert zich ondertussen af te sluiten om zich met zijn spelersgroep te kunnen concentreren op de heenwedstrijd in de achtste finales van de Europa League. De geplaagde coach wil liever niet meer achterom kijken. „Ik ontloop niets of niemand. Ik ben geen lafaard, maar voor mij en team is FC Twente geen thema meer”, vertelt Rutten in de catacomben van Mestalla. „Normaal gesproken kijk ik direct na een wedstrijd alweer naar het volgende duel. Nu gebeurde dat pas 24 uur later. Ik heb de gebruikelijke dvd’s bekeken en mijn analyse gemaakt. Ik richt me met mijn spelers alleen op de wedstrijd tegen Valencia. Voor randzaken moet je bij het bestuur zijn.”

Onder de ogen van algemeen directeur Sanders en technisch directeur Marcel Brands werkt Rutten deze woensdagavond in alle rust de training af. Het handjevol PSV-supporters roert zich niet op de steile tribunes. In crisistijd is de Brabantse club vergeleken met Ajax of Feyenoord nog steeds een oase van rust. In het afsluitende partijtje wordt duidelijk dat de onstuimige Georginio Wijnaldum waarschijnlijk niet meedoet tegen de nummer drie van Spanje. De meer controlerend spelende Atiba Hutchinson is zijn logische vervanger. Rutten had graag een beroep gedaan op Orlando Engelaar, maar zijn ex-aanvoerder is niet fit genoeg voor een hele wedstrijd.

Engelaar groeide vorig seizoen uit tot het symbool van een kleurloos spelend PSV, dat volgens de directie zonder passie speelde. Rutten kreeg het voordeel van de twijfel en mocht blijven. PSV verkocht voor 20 miljoen euro aan spelers en haalde voor 25 miljoen nieuwe krachten. Directeur Sanders noemt dit ‘het nieuwe PSV’ dat zowel in sportief als financieel opzicht moet zien af te rekenen met ‘het oude PSV’. Maar dit seizoen werd duidelijk dat de huidige selectie dragende spelers ontbeert die binnen en buiten de lijnen hun verantwoordelijkheid nemen.

Als PSV niet wil afglijden naar het niveau van een provincieclub, zal het moeten investeren in een oud-speler als Mark van Bommel. Maar de club kan zich dat alleen veroorloven als deelname aan de Champions League wordt veiliggesteld. Sanders zou in Rutten vooralsnog de man zien die de sportieve en financiële toekomst van de club kan veiligstellen. Maar dat kan na de komende uitduels tegen Valencia en NAC zomaar anders zijn. Sanders: „Sommige clubs roepen dat ze helemaal achter hun trainer staan om hem de volgende dag te ontslaan. Aan dat soort onzin doen wij niet mee. Wij geven Rutten op onze eigen manier vertrouwen.”