Piekfijne puinhoop

Hermetic City T/m 29 april in Garage Rotterdam, Goudsewagenstraat 27, Rotterdam. Inl. garagerotterdam.nl ***

Misschien komt het nog allemaal goed met de kunst. Terwijl de bezuinigingen angst oproepen, opende afgelopen vrijdag Garage Rotterdam: een tentoonstellingsruimte van 500 vierkante meter waar kosten noch moeite gespaard zijn. Zwevende muren, natuursteen, parket met vloerverwarming. Elke bezoeker krijgt een iPad met digitale catalogus aangereikt.

Tussen al dit schoons is ook nog de kunst te zien waar het de genereuze mecenas – een Rotterdamse zakenman die anoniem wil blijven – allemaal om te doen was. Hij was tegen de ruimte aangelopen, een oude garage en opslag die toch maar niets stond te doen. Hij huurde wat mensen in en een jaar later is de garage omgetoverd tot een prachtig pand waar vrijdag een portier een lange rij wachtenden buiten moest houden.

Door de ramen hadden zij alvast zicht op een sculptuur van Erik Sep: een grote, net niet instortende maquette van een afbraakpand waar water sijpelt door het vervallen trappenhuis met minigraffiti – een technologisch piekfijn uitgedokterde puinhoop.

Deze omgekeerde fontein, voor collectioneurs die houden van de rafelrandjes van onze geordende wereld, hoort in de openingstentoonstelling Hermetic City. Deze gaat over hoe architectuur kunst inspireert. Bezoekers kunnen een vernuftige videogame spelen van Jasper de Beijer, die in de archieven van Spaarnestad Photo foto’s trof uit ons koloniale verleden, die hij tot een associatief kunstwerk verwerkte: een instortend koloniaal paleis in een kapotgeschoten land, met aan de muren etnografische foto’s die ook desintegreren.

Prachtig zijn de tekeningen van Dirk Zoete: scènes van bouwlust die veel grootschaligheid beloven, maar waarvan je het nut betwijfelt. De arbeiderspoppetjes in zijn tekeningen vol steigers worden soms Malevitsj-achtige personages.

Zoetes werk brengt de tijden in herinnering dat beeldende kunst geloofde in de rechtlijnigheid van de bouwkunst, van het samen optrekken naar een geometrisch uitgedacht wereldbeeld. Dat die twijfel spannender is dan vertrouwen, blijkt in verder nogal zakelijk uitziende tentoonstelling. Kunst kan ook té architectonisch zijn, te uitgetekend, te netjes.