Over de haag

Martijn of Marcel?

In een poging PvdA-leden te verleiden, heeft kandidaat voor het partijleiderschap Martijn van Dam een eigen stemwijzer gemaakt. En nee, schrijft hij zelf, niet alle wegen leiden naar Rome. Op de vraag Wie is je politieke held uit het verleden? zijn drie antwoorden mogelijk: Karl Marx, Marcel van Dam en „ik zoek politieke helden in de toekomst”. Wie zou Van Dam, die zelf weinig kans lijkt te maken, bedoelen met die politieke helden van de toekomst?

Doodstraf even terug

Joël Voordewind (ChristenUnie) strijdt voor de Iraanse voorganger Youcef Nadarkhani, ter dood veroordeeld wegens afvalligheid van de islam. Woensdag hield hij een vlammend betoog tijdens een algemeen overleg. Voordewind boos: „Afvalligheid kan nooit een reden zijn om de doodstraf te eisen.” Even is het stil, Kamerleden smoezen onderling. Voordewind: „En iets anders ook niet natuurlijk.” Opluchting alom.

Frans denkt aan Irina

Vrouwendag. Bij het ene Kamerlid leidt het tot onzekerheid. VVD’er Ard van der Steur twittert: „Mijn vrouwelijke medewerkers wijzen mij erop dat het internationale vrouwendag is vandaag. Wat word ik geacht te doen? Bloemen?” Wie anders dan Frans Timmermans (PvdA) wijst de lezer via Facebook even op de internationale dimensies van deze dag. Of we willen denken aan de hardwerkende Irina in Rusland, of de onderdrukte Aisha in Iran. Hij heeft ook een boodschap voor vrouwen: „When God created man, she was only joking.”

SP flirt met Beatrix

Eindeloos debatteerden parlementariërs al over de rol van de Tweede Kamer bij de formatie. Gisteren kwamen ze er wéér niet uit. Ditmaal twijfel bij de SP. Moet je vastleggen dat de Tweede Kamer een informateur aanwijst, terwijl dat al lang kan? Want hoe ging het ook al weer bij de formatie van het kabinet-Rutte? SP’er Ronald van Raak chargeert: ,,Eerst de Koningin uitnodigen en dan voordat zij de thee op heeft, haar weer buiten zetten.”