opinext@nrc.nl

Super Tuesday is voorbij. Mitt Romney stevent zoals verwacht af op de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen. Rick Santorum heeft drie staten binnengehaald en verloor nipt van Romney in Ohio, en zal zeer waarschijnlijk hem blijven bevechten tot de Republikeinse conventie in augustus. Ron Paul en Newt Gingrich kunnen we vanaf nu negeren, hun rol in deze strijd is uitgespeeld.

Het maakt ook weinig uit. Want Obama zal met gemak worden herkozen. Het paradepaardje van Romney – de Amerikaanse economie – doet het steeds beter en de discussie is mede door Santorum gekanteld naar sociaal-conservatieve punten als abortus en geboortebeperking, wat maar een klein deel van het totale electoraat aantrekt. Het zal bij de verkiezingen in november draaien om de independent en swing voters, en die kiezen momenteel massaal voor Obama.

Obama zal winnen om het simpele feit dat zijn stimuleringsplan voor de economie heeft geholpen. Het effect van de miljarden die hij in de economie heeft gepompt werpen hun vruchten af. De redding van de auto-industrie is succesvol en dat achtervolgt Romney, die destijds pleitte voor een „managed bankruptcy” van de GM en Chrysler. Verder heeft Obama al netto 2,4 miljoen banen gecreëerd. Dat is meer dan wat zijn voorganger aan banen creëerde onder zijn gehele presidentschap. Romney hamert erop dat Obama keer op keer de Amerikanen heeftopgescheept met hogere belastingen. Helaas voor Romney bestond het stimuleringspakket van Obama voor eenderde uit belastingverlagingen, die voor 95 procent van de bevolking een verlichting betekenden. Op buitenlands beleid is Obama ook trefzeker geweest. Hij eindigde de oorlog in Irak,heeft een tijdsschema aangekondigd voor het terugtrekken uit Afghanistan en deed wat Bush niet kon doen: Osama Bin Laden opsporen.

Obama’s campagneteam zal dit allemaal naar de aanloop van de verkiezingen gretig uitbuiten. De campagnekas is al goed gespekt en de voordurend strijd tussen Santorum en Romney zorgt ervoor dat Obama al bij voorbaat op 1-0 staat en in november met gemak zal winnen.

Nauman Pervez Janjua

Student politicologie Universiteit Leiden