Ode aan zwarte muziek

soul/jazzRobert Glasper Experiment: Black Radio ****

Hij heeft nooit willen kiezen en doet dat dus ook niet. De Amerikaanse pianist Robert Glasper heeft een jazzcontract bij Blue Note maar is tevens een bekende in de New Yorkse soul- en hiphopscene bij soulzanger Bilal en rappers als Mos Def en Q-Tip.

In zijn Robert Glasper Experiment verbindt de pianist beide muzieklevens en maakt hij urbanjazz. Met zowel zijn jazz- als zijn hiphopvrienden heeft hij een cd opgenomen, die beschouwd kan worden als een ode aan zwarte muziek. Met lange lussen rijgt hij zijn modern creatieve jazz aan spoken word en r&b-zang.

Alleen de zwarte doos (‘black radio’) overleeft het bij een vliegtuigcrash – in de woorden van rapper Mos Def in de titeltrack Black Radio ligt de lange houdbaarheidsdatum van deze muziek besloten. Fijn is de bewerking van de jazzstandard Afro Blue. Nu een luie soultrack met Erykah Badu, met jazzy pianovariaties en een aantrekkelijk fluitmotief. Ook Always Shine, met Lupe Fiasco en Bilal, heeft een luie uitwerking. Of het gezongen, gesproken of gespeeld wordt, alles voelt organisch aan dit album. Wel levert Glasper in op zijn jazz: minder impro, meer in dienst van het liedje.