NMa: eerlijkere concurrentie op woningsite funda

Woningsite funda moet alle makelaars dezelfde behandeling geven. Ook moet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) afstand doen van de woningsite, zo heeft de NMa na een onderzoek geconcludeerd. NVM-makelaars worden nu voorgetrokken op de grootste woningsite van Nederland. Met sancties wordt overigens niet gedreigd.

Funda, de grootste woningsite van Nederland, is eigendom van de NVM. Daarom krijgen leden van die vereniging op de site een voorkeursbehandeling. Hun woningen staan bijvoorbeeld hoger in de zoeklijsten en ze hoeven niet te betalen om uitgebreide informatie op funda te plaatsen. Dat is volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nadelig voor de consument. Het zou op die manier moeilijker zijn een goede keus te maken, meldt Novum Nieuws.

NMa: funda en NVM staan concurrentie in de weg

De band tussen de NVM en funda zou ook de concurrentie tussen woningsites en makelaars belemmeren. Makelaars lopen inkomsten mis als huiseigenaren hun woning zelf verkopen, zonder hulp van een makelaar. Om dit soort concurrentie te voorkomen, kunnen woningen alleen via een makelaar op funda worden gezet.

De NMa wijst erop dat andere woningsites wel huizenverkopers zonder makelaar toelaten. De mededingingsautoriteit roept de NVM dan ook op afstand te doen van de woningsite. “Dan kan funda haar eigen strategische keuzes maken, los van de belangen van makelaars”, zegt Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMa.

‘Woningsites zetten makelaars op zijspoor’

De concurrentiewaakhond verwacht dat woningsites taken van makelaars gaan overnemen, zoals online bezichtigingen en het online bieden op een woning. Dat zou consumenten meer keuze geven bij het kopen of verkopen van een woning. “Zulke ontwikkelingen komen echter niet snel van de grond zolang de grootste woningsite van Nederland in handen is van een makelaarsvereniging”, stelt Don.

Update 09.52 uur:
De NVM zegt zich niet te kunnen vinden in de aanbevelingen van de NMa.

“Wij hebben destijds het risico genomen, de investeringen gedaan en de website continu verbeterd, zodat het nu de meest succesvolle woningsite van Nederland is. Inmiddels kunnen ook niet-NVM-leden daarvan profiteren. Maar dat betekent vanzelfsprekend niet dat niet-NVM-leden dezelfde behandeling moeten krijgen als NVM-leden.” - NVM-woordvoerder Roeland Kimman.

Volgens de NVM is er een ‘goede balans gevonden’ door enerzijds toegang te verlenen aan niet-NVM makelaars, en anderzijds zichzelf en NVM-leden een ‘positie te geven waarmee zij zich kunnen blijven profileren ten opzichte van andere makelaars’.