Niels en Ake zagen dieren in Indonesië

Eigen nieuws

Wij zijn een half jaar in Indonesië geweest, omdat onze vader daar onderzoek moest doen. In Indonesië hebben we heel veel mooie dieren gezien zoals orang oetangs, haaien, zeeschildpadden, roggen en enorme vissen. Maar we vinden het jammer dat al die dieren bedreigd zijn.

Toen we aan het snorkelen waren bij Bali hebben we een witpuntrifhaai gezien. We lazen daar in de krant hoe haaien worden gevangen in Indonesië. In september en oktober hangen vissers ’s nachts lijnen uit met aas, om haaien te vangen. Vaak zijn het zwangere vrouwtjes, dan worden de ongeboren haaitjes weggegooid. In die twee maanden vangen ze tussen Bali en Lombok 4.500 haaien. De vinnen gaan naar China voor haaien vinnensoep.

We hebben orang oetans gezien in de jungle bij Bukit Lawang in Noord-Sumatra. We hebben ook veel over orang oetangs gelezen. Die zijn heel erg bedreigd. Je kan ze nu alleen nog maar op Sumatra en Borneo zien. Ze zijn bedreigd door boskap en omdat de moeders vaak worden doodgeschoten voordat de jongen groot zijn. Dan worden de jongen gevangen genomen als huisdier. De moeders krijgen maar een keer in de zes jaar een jong. Ook zijn er grote bedrijven met palmolieplantages. Die schieten orang oetans dood omdat zij de jonge palmoliebomen eten.

Wij vinden dat ze geen haaien meer dood moeten maken. Als ze per se op haaien moeten jagen, dan is het beter als ze dat in een ander seizoen doen, als de vrouwtjes niet zwanger zijn. Wij vinden ook dat er geen jungle meer gekapt mag worden voor palmolieplantages, en dat orang oetans niet als huisdieren mogen worden gehouden. Daar zijn poezen en honden voor.

Heb jij ook wat beleefd? Op Groenland, in Oostenrijk of in Zwolle? Schrijf het op en stuur het naar de kinderpagina. Mail naar kinderpagina@nrc.nl of stuur naar Kinderpagina CS , Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam

    • Ake Köhne