muziek

Pianiste Maria João Pires. Foto Felix Broede/DG

Die Zauberflöte

Die Zauberflöte is een lastig meesterwerk. Mozart hield ervan om serieuze en komische elementen in zijn werk te vermengen, maar in deze sprookjesopera gaat hij soms wel erg ver: platvloerse grollen, een hitsige booswicht, onsterfelijke liefde, bijeengehouden door met ernst en eerbied gepresenteerde, nogal zijige vrijmetselaarssymboliek. En, gelukkig, door meer dan tweeënhalf uur verrukkelijke muziek. Met die muziek, solide uitgevoerd door het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Per-Otto Johansson, zit het in deze nieuwe Opera Zuid-productie wel snor. De flinke bezetting kent zelfs nauwelijks zwakke plekken en is slim gecast, met een wat schrille, maar loepzuiver virtuoze Königin der Nacht (Christina Rümann) en een veelbelovende Tamino (Elmar Gilbertsson). De show wordt gestolen door Martijn Sanders als vogelvanger Papageno. T/m 31 mrt in verschillende theaters. www.operazuid.nl.

Tim Knol

Als singer/songwriter met een goed ingespeelde band kent Tim Knol zijn gelijke niet in Nederland. Als 22-jarige heeft hij al twee verdienstelijke albums op zijn naam. Van een ijverig Americana-discipel aan de voeten van Gram Parsons en Neil Young ontwikkelde hij zich tot een zanger met een eigen, jeugdige stem. Nog altijd heeft hij de innemende uitstraling van de gewone jongen uit Hoorn die het allemaal niet geloven kan.

De liedjes van deze theatertour zijn de light-versie van zijn countryrock, waarbij gitarist Anne Soldaat zo nu en dan een ontregelende partij laat horen.

t/m 23 mrt in verschillende theaters www.timknol.nl

Maria João Pires

De Portugese pianiste Maria João Pires begon op haar derde jaar met pianospelen en gaf haar eerste concert toen ze vijf was. „In de muziek bestaat geen ‘te jong’”, zo zegt ze zelf. Inmiddels is Pires zo’n veertig jaar frequent te gast op de Nederlandse concertpodia. Ze is zowel de ultieme anti-ster als een dichteres. Hoor haar Mozart of Beethoven spelen en je weet: hier wordt niet zomaar een verhaal verteld, dit is een vergeestelijkt reisverslag. De muziek is vehikel voor wat niet één, maar wat twee mensen in muziek kunnen zeggen. Dat maakt haar uitermate geliefd. Deze keer speelt ze het Tweede Pianoconcert van Frédéric Chopin bij de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van eredirigent Frans Brüggen. Ook op het programma: Masques et bergamasques op .112 van Gabriel Fauré en Symfonie no.82 van Joseph Haydn.

9 mrt, 20.15 u. Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht. & 11 mrt, 11 u.. Concertgebouw, Amsterdam. www.radiokamerfilharmonie.nl

Rockacademie

De Rockacademie houdt op zaterdag 10 maart onder de naam The Inside Out Showcase haar Open Dag in het Tilburgse poppodium 013. De dag heeft de vorm van een gratis popfestival: 21 acts van Rockacademiestudenten spelen op de podia van 013.

De line up bestaat uit o.a. Major Tom, (opener van Pinkpop 2012), rapper Amenti, die als zanger van Def P & The Beatbusters door Nederland toert en de funkband Hotter than Denzel. 10 mrt, 10.00 u. t/m 16.00 u. Poppodium 013, Tilburg. www.fontys.nl.

Eric Vaarzon Morel

Na El Greco de Toledo brengt flamencovirtuoos Eric Vaarzon Morel het verhaal van Don Quichot in De nieuwe wereld van Don Quichot. Mengde hij eerder klassiek en jazz met flamenco, in dit nieuwe theaterconcert brengt hij flamenco met soul, rap en hiphop samen, met flamencozanger Carlos Denia, hiphopzangeres Sinna Casita en Maarten Ornstein op basklarinet. t/m 29 maart in verschillende Nederlandse theaters. www.vaarzonmorel.com