muziek

Poëtische diepgang

Pop Dry The River: Shallow Bed

Als een van de weinige gitaarbands op BBC’s Sound of 2012 tiplijst heeft Dry The Driver veel waar te maken. Vorig jaar was de band uit Oost-Londen een van de interessantste nieuwkomers op het Lowlandsfestival; toen nog met de toevoeging dat ze het Engelse antwoord op Amerikaanse neo-folkrockers als Fleet Foxes en Bon Iver zouden zijn.

Debuutalbum Shallow River laat een veel Britser en oorspronkelijker geluid horen dan de Americana-referenties doen vermoeden. De groep maakt gretig gebruik van akoestische instrumenten en folkachtige melodieën, maar de ijle en breekbare leadzang van Peter Liddle laat het imposante totaalgeluid eerder neigen naar de poëtische diepgang van groepen als Elbow en Doves.

Zwaar aangezette songs The chamber & the valves en Lion’s den overrompelen in hun aanzwellende instrumentatie, met violen en blazers die de pastorale soundscapes tot in de verste hoeken opvullen. Maar Dry The River kan ook gas terugnemen, bijvoorbeeld in het als traditionele hymne vormgegeven Bible belt. In al zijn heilige bombast en fraaie samenzang is het album vervuld van zijn eigen zwaarte.