Meer opvangcentra sluiten

Opnieuw worden er asielzoekerscentra gesloten omdat er steeds minder asielzoekers naar Nederland komen.

Redacteur Integratie

Rotterdam. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zal het komende half jaar 1.500 asielzoekers minder opvangen dan vorig jaar. Daarom moeten drie van de 38 centra sluiten, die in Apeldoorn, Markelo en Vught. Daarnaast krimpt het centrum in Ter Apel met 400 plaatsen. Later zullen er nog eens 2.100 plaatsen verdwijnen.

Vanwege het verdwijnen van opvangplaatsen zal het COA met 65 arbeidsplaatsen krimpen.

Sinds 2002 sluit het COA centra omdat er steeds minder asielzoekers binnenkomen. In 2011 hebben 11.600 mensen in Nederland asiel aangevraagd. Dat is 13 procent minder dan in 2010. In de jaren negentig was het aantal asielzoekers veel groter. In 1994 deden 52.600 mensen een asielverzoek.

In september vorig jaar werd aangekondigd dat zeven centra zouden sluiten (2.600 opvangplekken); daar ging het om honderd banen. Er zullen nu 33 centra overblijven. Eerder dat jaar werd ook al een krimp met 1.800 plekken aangekondigd. Nu vangt de organisatie bijna 16.000 mensen op, tegen 84.000 in 2001.

In september vorig jaar kwam het COA in het nieuws na klachten van anonieme werknemers over algemeen directeur Nurten Albayrak. Binnen de organisatie zou een angstcultuur heersen, waardoor niemand haar tegensprak en veel mensen vertrokken.

Die cultuur zou mede te maken hebben met de reorganisatie van het COA. Daarnaast bleek het salaris van Albayrak ver boven de zogenoemde balkenendenorm uit te komen. Het ministerie van Immigratie en Asiel laat nu een onderzoek uitvoeren naar de werksfeer bij het COA.

Minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel, CDA) is bang dat het aantal immigranten uit Somalië weer zal stijgen. Hij maakt zich zorgen over de vluchten van Turkish Airlines naar de Somalische hoofdstad Mogadishu. De Turkse maatschappij vliegt sinds deze week twee keer per week naar Mogadishu. Het is voor het eerst in twintig jaar dat een internationale maatschappij passagiersvluchten naar de stad uitvoert. Leers is niet bang voor échte vluchtelingen, zegt zijn woordvoerder. Hij vreest wel dat smokkelaars mensen naar Europa zullen brengen. En dat die daarna, via de niet al te goed bewaakte grens tussen Turkije en Griekenland, naar West-Europa trekken. Daarmee ontstaat de kans dat het aantal asielzoekers of illegalen in Nederland ook gaat stijgen.

De afgelopen jaren kwamen de meeste asielzoekers uit Irak en Somalië. In 2010 vroegen 3.370 Somaliërs in Nederland asiel aan. Vorig jaar waren dat er 1.415. Deze daling komt waarschijnlijk doordat Somaliërs niet langer als groep bescherming genoten en doordat er strengere regels kwamen voor nareizende familieleden. Somaliërs uit bepaalde gebieden kregen als groep een tijdlang bescherming omdat de situatie in dat gebied te gevaarlijk was zodat terugkeer niet verantwoord was.