Literatuurprijs De Boer

Schrijver Merijn de Boer heeft de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs gekregen voor zijn verhalenbundel Nestvlieders. Dat heeft de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde gisteren bekendgemaakt. De Boer (1982) wordt geprezen om „de volstrekt eigen sfeer die de verhalen beheerst. Om die te karakteriseren schieten woorden als ‘vervreemdend’ en ‘onheilspellend’ tekort.” De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs (7.500 euro) wordt sinds 1925 als aanmoediging uitgereikt aan een beginnend auteur. Tot de eerdere winnaars behoren J.J. Slauerhoff, Leo Vroman, Cees Nooteboom, Margriet de Moor, Arthur Japin en Erwin Mortier.

Tegelijkertijd heeft de Maatschappij de dr. Wijnaendts Francken-prijs (dit jaar voor een cultuurhistorisch werk) 2012 toegekend Thomas von der Dunk voor zijn boek Een Hollands heiligdom. Hadewijch-bezorgers Veerle Fraeters, Frank Willaert en Louis Peter Grijp werden bekroond met de Kruyskamp-prijs voor hun werk aan de Liederen.