'Le Pen zou voor Frankrijk een grote ramp zijn'

De voorzitter van de Franse werkgevers wil Marine Le Pen en haar Front National ontmaskeren als gevaar voor de democratie en economie. ‘Het is een valstrik.’

French employers' body MEDEF union leader Laurence Parisot holds a digital tablet as she speaks during a news conference to present the digital book "Besoin d'Aire 2", their proposals directed at French 2012 presidential candidates at the MEDEF headquarters in Paris February 14, 2012. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

Officieel steunt de Franse werkgeversfederatie Medef geen enkele kandidaat bij de presidentsverkiezingen. „Maar we zeggen natuurlijk wel dingen over hun programma”, zegt voorzitter Laurence Parisot. Wie goed luistert, weet dat haar keuze al vaststaat: zij prefereert herverkiezing van Nicolas Sarkozy.

Want: centrist François Bayrou is te braaf en ondanks zijn imago vaak te aarzelend pro-Europees, socialist François Hollande brengt de Europese eenheid in gevaar met zijn vraag voor nieuwe onderhandelingen over het fiscaal pact, en de nationalistische Marine Le Pen is volgens Parisot niet alleen een gevaar voor de democratie, ze heeft ook een gevaarlijk economisch programma dat catastrofale gevolgen kan hebben voor de Franse samenleving.

En Sarkozy? „Hij heeft Frankrijk in beweging gezet en dat was absoluut noodzakelijk. Sarkozy heeft eindelijk een paar hervormingen doorgevoerd die de competitiviteit van ons land hebben verbeterd, zoals verlaging van de belastingen in ruil voor innovatie, of de verzelfstandiging van de universiteiten, waardoor die nauwer gaan samenwerken met het bedrijfsleven. En Sarkozy heeft eindelijk de pensioenen hervormd. Ik weet niet of het voldoende zal zijn, maar de president heeft daarmee wel een taboe doorbroken”, zegt Parisot in de mooie eetzaal op de hoogste etage van het Medef-gebouw, met aan de ene kant de Eiffeltoren en aan de andere kant het noordelijke Parijs met de Sacre-Coeur.

Als ze dan toch kritiek moet uiten op de president, dan is het misschien dat hij onvoldoende de noodzaak van vrijheid voor ondernemers begrijpt. „Het is een paradox: hij houdt van ondernemen en ondernemingen, niemand bezocht zoveel bedrijven als Sarkozy. Maar hij is ook een interventionist, soms op het genante af”, aldus Parisot, verwijzend naar de persoonlijke ingrepen van de president in bijvoorbeeld de redding van Jelaby, een producent van lingerie die dreigde failliet te gaan maar uiteindelijk werd overgenomen door een zakenvriend van de president.

Dat een werkgeversfederatie een lichte voorkeur heeft voor een rechtse president met liberale ideeën is niet zo verwonderlijk. Opvallender is dat Parisot voorop gaat in de strijd tegen Marine Le Pen van het Front National. Ze laat geen gelegenheid onbenut om de nationalistische kandidate aan te vallen, met een verbetenheid die je in het Franse politieke landschap verder alleen terugziet bij Jean-Luc Mélenchon van het erg linkse Front de Gauche. Rechts, inclusief Nicolas Sarkozy, heeft de afgelopen tijd veel meer de neiging om het discours van het FN over te nemen dan het te ontkrachten.

Waarom maakt Parisot van Le Pen een strijdpunt? „Omdat haar imago wel zachter is dan dat van haar vader, maar al het slechte van extreem-rechts zit nog steeds in die partij. Het is een valstrik. Ik vind het mijn plicht om het bewustzijn aan te wakkeren dat Le Pen een gevaarlijk discours houdt. Niet alleen voor onze democratie, maar ook voor onze economie.”

Parisot vindt de ideeën van Le Pen, die in januari vorig jaar het FN overnam van haar vader, zo gevaarlijk dat ze besloot een boek te schrijven om haar te ‘ontmaskeren’, een boek om aan te tonen dat de plannen van Le Pen „een reële bedreiging vormen voor Frankrijk”. Die activistische houding staat duidelijk in contrast met de voorzichtige opstelling van de Nederlandse werkgevers tegenover de PVV van Geert Wilders.

Grootste economische struikelblok voor Parisot is het plan van Le Pen om uit de euro te stappen. „De verdediging van de euro is van levensbelang. De euro heeft ons geholpen extra handel te ontwikkelen. De euro zorgt ervoor dat er al tien jaar geen inflatie is. Mensen hebben een kort geheugen en zijn de gevolgen van de devaluaties van de Franse frank al vergeten. Terwijl dat net is wat Le Pen wil doen. Dat is desastreus voor de koopkracht van de Fransen, want door de devaluatie wordt import duurder, en dus bijvoorbeeld de prijs van benzine. Bovendien is onze staatsschuld voor 65 procent in handen van buitenlanders. Dat betekent dat bij een devaluatie die schuld met enkele honderden miljarden toeneemt.”

Het protectionisme, de hernationalisatie van bepaalde bedrijven en/of volledige sectoren, het terugdringen van immigratie, het vindt allemaal geen genade in de ogen van Parisot. „De mondialisering is een feit, het nieuwe protectionisme van Le Pen is een illusie. Al willen wij wel gelijkere spelregels voor iedereen. Zo zou er een Europees minimumloon moeten komen.”

Een sterker Europa is voor Parisot ook een geharmoniseerd Europa, waar op punten als belastingen en minimumlonen dezelfde regels gelden. „Er is nu binnen de Unie nog te veel concurrentie, dat moeten we achter ons laten als we sterker willen worden in een globale economie.”

Ze verbaast er zich over dat andere partijen niet krachtiger reageren op de ideeën van Le Pen. Of op z’n minst voor een pro-Europees geluid zorgen. „Wij als werkgevers zijn de enigen om te pleiten voor meer Europa, voor een Verenigde Staten van Europa. Churchill durfde dat wel, de huidige politici blijkbaar niet meer. Ik vind het onbegrijpelijk dat de toekomst van de EU geen thema is in deze campagne, na alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd. We hebben nu een sterke Europese boodschap nodig. Als de politici die niet brengen, dan doen wij dat.”

    • Dirk Vandenberghe