Landen roepen Iran op waarnemers Atoomagentschap toe te laten

De nucleaire reactor Bushehr in het zuiden van Iran. Foto AP / Mehr news Agency

De Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, de zogeheten 5+1 groep, roepen in een gezamenlijke verklaring Iran op om internationale waarnemers van het Internationaal Atoomagentschap toe te laten tot nucleaire sites.

De zes landen willen Teheran dwingen tot openheid over het kernprogramma en dat de IAEA toegang krijgt tot faciliteiten waar volgens hen gewerkt zou worden aan de ontwikkeling van kernwapens, meldt persbureau Reuters. De verklaring werd vandaag bij het Atoomagentschap gepresenteerd in Wenen. De zes wereldmachten willen dat Iran “serieus” de “dialoog aangaat zonder voorwaarden vooraf” over het omstreden kernprogramma.

Dinsdag accepteerde de Europese buitenlandcoördinator Catherine Ashton een uitnodiging van Iran aan om de onderhandelingen over het nucleaire beleid van Teheran te hervatten. Hiervoor is echter nog geen datum gekozen.

Khamenei verwelkomt uitspraken Obama

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei liet vanochtend weten de uitspraken van de Amerikaanse president Barack Obama van afgelopen maandag te verwelkomen. Die laatste liet na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten het liefst een militaire interventie in Iran te willen vermijden. Volgens Khamenei was de uitspraak van Obama “een teken” dat de praat over een mogelijke aanval op nucleaire faciliteiten in Iran “een illusie” is.

Shell sluit geen nieuwe contracten met Iran meer

Shell sluit geen nieuwe contracten meer voor de import van ruwe olie uit Iran. Het Brits-Nederlandse energieconcern voldoet hiermee aan het olie-embargo dat de EU recentelijk tegen Iran afkondigde. Bestaande afspraken worden nog wel nagekomen, zei topman Peter Voser gisteravond op een conferentie in Houston.

Iran is de op vier na grootste olieproducent ter wereld. India, China en Japan kopen ongeveer de helft van de 2,6 miljoen vaten die Iran per dag exporteert. De VS proberen die landen zover te krijgen dat zij daarmee stoppen, tot nu toe zonder veel succes. De onrust over een mogelijk militair conflict en het Iraanse dreigement om de Straat van Hormuz af te sluiten heeft de olieprijs flink opgestuwd. Een vat ruwe Brent kostte vanmorgen 124,27 dollar.