Kortkolom Kunst

Schilderij Mona Lisa wordt later gedateerd

Rotterdam. De Mona Lisa moet mogelijk een decennium later gedateerd worden. Dit zegt technisch specialiste van het Museo Nacional del Prado Ana González Mozo. De ontdekking kwam naar voren tijdens conservatiewerk aan een kopie van de Mona Lisa die zich in het Prado bevindt. De rotspartij die zich op de achtergrond bleek te bevinden kon in verband worden verbracht met een latere tekening van Leonardo Da Vinci. Aan de hand van deze tekening die rond 1510-1515 wordt gedateerd zou het Louvre de datering bij moeten stellen naar 1519. De ontdekking kan grote implicaties hebben voor de rest van het oeuvre van Da Vinci. (NRC)

Van der Zwaan wordt directeur Theater Carré

Amsterdam. Madeleine van der Zwaan (43) wordt de nieuwe directrice van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Ze volgt ad-interim directeur Erik Gerritsen op die na het vertrek van Hein Jens de functie vervulde. Van der Zwaan geeft momenteel leiding aan Servex dat als onderdeel van de NS het grootste deel van de winkels op stations exploiteert. De nieuwe bestuurder zal vanaf 1 mei de koers van het 125 jaar oude theater gaan bepalen. (Novum)

Hele erfenis Whitney Houston naar dochter

Rotterdam. Whitney Houston laat haar complete erfenis na aan haar dochter Bobbi Kristina. Onder meer al haar kleding, meubels, juwelen en auto’s gaan naar het enige kind van de vier weken geleden overleden zangeres. Het geld van Houston gaat naar een fonds, de 19-jarige krijgt bedragen in delen. Het vermogen van Houston wordt geschat op 20 miljoen dollar. (Novum)

Armenië stapt uit Eurovisie Songfestival

Rotterdam. Armenië doet niet mee aan het Eurovisie Songfestival dit jaar. Het land weigert deel te nemen aan de liedjeswedstrijd omdat deze in buurland Azerbajdzjan wordt gehouden. De vermoedelijke reden is de gespannen relatie tussen de twee landen die is ontstaan door de oorlog die tijdens de jaren 90 in Nagorno-Karabach werd uitgevochten. Hoewel er sinds 1994 een wapenstilstand in acht is genomen, zijn de landen officieel nog steeds in oorlog. Armenië heeft te kennen gegeven wel mee te willen doen aan het Eurovisie Songfestival als de organisatie het evenement verplaatst naar een ander land, maar op dit verzoek is niet ingegaan. (NRC)

Oudste muur van Nederland gevonden

Utrecht. Een muur uit de vroeg veertiende eeuw, die bij werkzaamheden in een pand in Utrecht is gevonden, blijkt de oudste vakwerkconstructie van Nederland. De muur van rechte en schuinen balken met stenen ertussen werd ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden aan de Oudegracht. Nader onderzoek van het eikenhout wees uit dat het bouwwerk uit de periode tussen 1311 en 1315 moet stammen. (Novum)