Kortkolom economie

Delta Lloyd boekt hogere netto winst

Rotterdam. Delta Lloyd heeft in 2011 een 4 procent hoger netto operationeel resultaat geboekt. Alle onderdelen groeiden en kostenbesparingen zijn goed verlopen. Dat maakte de verzekeraar vandaag bekend. Het netto operationele resultaat steeg naar 438 miljoen euro van 422 miljoen euro een jaar eerder. „Door onze gerichte aandacht voor meer efficiency en vereenvoudiging van de organisatie liggen wij bij de uitvoering van ons kostenbesparingsprogramma ruim voor op schema. De recent aangescherpte doelstellingen voor 2012 en 2013 zijn dan ook haalbaar” zegt bestuursvoorzitter Niek Hoek. Delta Lloyd houdt vast aan de doelstelling om het operationeel resultaat en zijn dividend met ten minste drie procent per jaar te laten groeien.(Novum)

NMa wil eerlijkere concurrentie op Funda

Rotterdam. Woningsite Funda moet stoppen met het voortrekken van NVM-makelaars. Ook moet de Nederlandse Vereniging van Makelaars afstand nemen van de woningsite, dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na een onderzoek. Met sancties wordt overigens niet gedreigd. De NVM kan zich niet in de kritiek vinden en wijst erop dat veel in de site is geïnvesteerd. Funda, de grootste woningsite van Nederland, is eigendom van de NVM. Daarom krijgen leden van die vereniging op de site een voorkeursbehandeling. Hun woningen staan bijvoorbeeld hoger in de zoeklijsten en ze hoeven niet te betalen om uitgebreide informatie op Funda te plaatsen. Dat is volgens de NMa nadelig voor de consument omdat die op deze manier moeilijker een goede keus kan maken. De band tussen de NVM en Funda zou ook de concurrentie tussen woningsites en makelaars belemmeren omdat Funda geen huizenverkopers zonder makelaar toelaat. (Novum)

Inflatie ongewijzigd op 2,5 procent

Rotterdam. De inflatie is in februari met 2,5 procent ongewijzigd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vanaf juli is de inflatie vrijwel stabiel. De stijgende prijzen van benzine en verse groenten hadden vorige maand een verhogend effect op de inflatie. Zo was benzine in februari 7,8 procent duurder dan een jaar eerder in dezelfde maand. De prijsontwikkeling van kleding had daarentegen een verlagend effect op de inflatie. De inflatie in Nederland is volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) 2,9 procent. Volgens Eurostat steeg de inflatie in de eurozone in februari naar 2,7 procent. (Novum)