Kortkolom buitenland

Aanklager tribunaal eist 28 jaar tegen Seselj

Den Haag. De openbare aanklager van het Joegoslaviëtribunaal heeft gisteren 28 jaar celstraf geëist tegen de Servische ultranationalist Vojislav Seselj, leider van de Radicale Servische Partij SRS. Door mee te werken aan het opzetten van paramilitaire groepen, is Seselj volgens aanklager Marcussen medeverantwoordelijk „voor het lijden van tienduizenden slachtoffers die hun huizen moesten verlaten en werden verkracht, gemarteld en vermoord”. Met zijn ophitsende toespraken heeft Seselj volgens Marcussen „de zaadjes geplant van etnische haat en meegeholpen die te laten uitgroeien tot etnisch geweld tegen niet-Serviërs”. (AP, AFP)

Cuba redt bijeenkomst door weg te blijven

Havana. Een diplomatiek conflict met de Verenigde Staten is voorkomen nu Cuba afziet van deelname aan de vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) volgende maand. Dat heeft de Colombiaanse president Santos gezegd na overleg met de Cubaanse president Raúl Castro. De bemiddeling door Santos, gastheer van de bijeenkomst, voorkomt dat andere linkse Latijns-Amerikaanse landen de vergadering in april boycotten omdat Cuba niet is uitgenodigd. De VS willen Cuba er niet bij hebben, omdat het land niet democratisch is. (Reuters)

Zuid-Afrika protesteert tegen rekeningrijden

Johannesburg. Tienduizenden Zuid-Afrikanen protesteerden gisteren in 32 steden tegen plannen van de regering om rekeningrijden in te voeren. De overkoepelende vakbond Cosatu vindt dat de maatregel het arme deel van de bevolking treft en dreigt met meer demonstraties als de wet niet wordt geschrapt. Regeringspartij ANC noemt de invloed van het rekeningrijden op de armen overschat. De demonstraties waren ook tegen koppelbazen gericht, die voor bedrijven werknemers aannemen met kortlopende contracten. (AP, BBC)

Olietanker zocht korte route en voer op kliffen

Wellington. De kapitein van het vrachtschip Rena dat oktober vorig jaar vastliep voor de kust van Nieuw-Zeeland, waarbij ruim 400 ton stookolie in zee lekte, was afgeweken van zijn route om op tijd in de haven aan te komen. Hij voer daarvoor in wateren waarvan bekend was dat er riffen lagen, blijkt uit een tussentijds rapport van Nieuw-Zeelandse onderzoekers. De kapitein zou negen minuten voor de ramp op radarbeelden obstakels hebben gezien onder water, zonder zijn koers te veranderen. De kapitein bekende eerder al schuld. (AP)