Klare lijn op zijn Hollands

Eric Heuvel maakte naam met educatieve strips over oorlog. Zaterdag krijgt hij de Stripschapprijs.

Beretrots is Eric Heuvel op de Hebreeuwse vertaling van zijn strip over de Holocaust, De zoektocht. „Het is een ultiem stempel van goedkeuring”, zegt de tekenaar. „Jad Wasjem, het Holocaust-instituut in Israël, heeft de vertaling geïnitieerd, om met een strip aandacht te vragen voor de gruwelen van de Holocaust. Het doet me zoveel genoegen, omdat ik bij het maken van de strip altijd in gedachten hield wat de slachtoffers van mijn werk zouden denken.”

Zaterdag, tijdens de Nederlandse Stripdagen, krijgt Eric Heuvel de Stripschapprijs uitgereikt voor zijn gehele oeuvre. Zijn grootste verdienste is dat hij de educatieve strip in Nederland tot een zelfstandig genre heeft ontwikkeld. De jury looft hem ook vanwege zijn vrije werk, met name om de reeks January Jones, die hij maakt met scenarist Martin Lodewijk.

Wat de jury waardeert in zijn werk is „de heldere en degelijke vertelstijl, die visueel boeiend is en tegelijkertijd toegankelijk. Volgens de jury tekent Heuvel „in een typisch Nederlandse variant van de ‘klare lijn’-stijl, geïnspireerd door het werk van Hergé, zonder het slaafs te volgen.” Heuvel zorgt ervoor, schrijft de jury verder, dat „de ouderwetse, degelijk vertelde strip, met een vleugje humor, een flinke dosis avontuur en een grote Nederlandse nuchterheid, nog steeds springlevend is.”

De ontdekking, zijn eerste historisch-educatieve album, over de Tweede Wereldoorlog (uit 2003) maakte Heuvel in nauwe samenwerking met de Anne Frank Stichting. In 2005 werd de strip uitgeroepen tot ‘Nationaal Geschenk’ en in een oplage van ruim tweehonderdduizend stuks beschikbaar gesteld aan alle tweedeklassers in het voortgezet onderwijs. Nadat docenten het boek omarmden, besloot de Anne Frank Stichting tot een tweede album. Dat werd De zoektocht, over de Holocaust. Het werd al zeventien keer vertaald, onder meer in het Duits, Pools, Oekraïens, Hongaars, Japans en twee keer in het Engels (voor Groot-Brittannië en voor Amerika).

Een derde album maakte Heuvel over Nederlands Indië. De terugkeer (2010) behandelt de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsstrijd. Ook dat album werd als ‘nationaal geschenk’ aan scholieren geschonken. Bij de strips zit een docentenhandleiding, opdat aan de hand van de strip les kan worden gegeven.

Heuvel: „Als je een groot ego hebt en wilt uitpakken met eigen ideeën, dan moet je geen educatieve strip willen maken. Ik ben dienstbaar aan het doel en dat is kennisoverdracht. In de testfase sneuvelen soms tekeningen waar ik met veel liefde en plezier aan heb gewerkt. Kinderen op scholen beoordelen mijn schetsen en het taalgebruik. Bij De zoektocht vonden ze dat het verhaal langzaam op gang kwam, dus zijn er pagina’s weggesneden. Daar verzette ik me tegen, maar vanuit een verkeerde emotie. Het gaat niet om mij.”

De opleiding tot leraar geschiedenis maakte Eric Heuvel niet af. „Maar op deze manier heb ik misschien wel meer bijgedragen dan ik voor de klas had gekund.”