Jongere Guzman zet hoog in en lardeert behendig

Cabaret

Doen en laten

Emilio Guzman. Tour t/m 19 mei. Inl. comedytrain.nl ***

„Ik sta al jaren in de schaduw van mijn broer”, zegt Emilio Guzman – en dan begint hij te vertellen dat hij de jongere broer is van de veel bekendere cabaretier Javier Guzman, en hoe dat zat, met de afkomst van zijn ouders en zijn broers. Een familiefilmpje toont zijn vader en moeder, intens gelukkig, waarna Emilio Guzman eraan toevoegt hoe hun huwelijk later misging.

Erg uniek is zo’n levensverhaal natuurlijk niet, maar toch weet hij van die autobiografische bijzonderheden een boeiend verhaal te maken. Mede omdat hij die behendig lardeert met observaties van een algemene strekking. Zoals zijn redenering dat de meeste domme mensen tegelijk heel zelfverzekerd zijn, terwijl de verstandigen nu juist veel meer twijfelen.

Deze jongere Guzman zet bovendien hoog in met passages over zijn twee helden Bertrand Russell en Leo Vroman. Van de eerste draagt hij een gedicht vol twijfel voor en aan de tweede verbindt hij een verlangen naar bestendige liefde. Het is geen reguliere cabaretkost.

    • Henk van Gelder