January Jones, een stoere pilote

‘Ik wilde striptekenaar worden. Martin Lodewijk reageerde met een briefje op het werk dat ik rondstuurde. Samen creëerden we January Jones, een stoere pilote. Onze overweging was dat er nauwelijks vrouwelijke striphelden waren in die tijd: tweede helft jaren tachtig. In Nederland had je alleen Franka. En ik tekende graag vrouwen. Martin moedigde me aan om volgens de klare lijn te gaan tekenen om me te ontwikkelen en sneller tot de kern van een tekening te komen.

„De verhalen spelen zich af in het interbellum omdat Martin en ik allebei erg van dat tijdperk houden: van de mode, het design, de zwart-wit films en de muziek. Henry Hall & His Gleneagle Band bijvoorbeeld. Het stelt mij onder meer in staat January in propellorvliegtuigen te laten vliegen.

„Ik modelleerde haar naar Ginger Rogers, een knappe filmster uit die tijd. January heeft ook dat haar in een bosje. Dat past goed onder een pilotenhelm. In het eerste album maken we er een grapje over: dan droomt ze dat ze danst met Fred Astaire.

„Dit is het omslag van het nieuwe album dat zaterdag verschijnt. Het gaat over de goudschat van de Spaanse koningen die naar Rusland verdween in de Spaanse Burgeroorlog. Historisch waar. Zeventien jaar geleden al door Martin aangekondigd op de achterkant van deel 4.

„Martin is een purist: het moet zoals Hergé het bedoeld heeft. Dat betekent bijvoorbeeld dat het hoofd relatief net een tikje groter moet zijn dan de gulden snede die Michelangelo heeft vastgesteld. Spielberg heeft daar in zijn Kuifje-film ook voor gezorgd, met de computer, als eerbetoon.

„Documenteren is een van de leukste onderdelen van mijn beroep. Martin en ik zoeken alles uit. Zie je dat rood-geel-paarse vlak op de staart van het vliegtuig? Zulke kenmerken moeten kloppen.”