Is er dan echt niets stoers te doen?

Is het nog wel nodig om Internationale Vrouwendag te vieren? Twee redacteuren gaan met elkaar in debat.

Teunie Luijk uit Alblasserdam is een zwaar gelovige huisvrouw met tien kinderen. Ze heeft een weblog genaamd Eenvoudig Leven, dat duizenden volgers trekt. Ze schrijft over kerkgang, recepten en over haar zelfgebreide schouderwarmers.

Vorige maand stopte ze opeens met bloggen: Teunie wilde meer tijd voor haar gezin. Columniste Sylvia Witteman sprong in de bres. Ze twitterde: ‘#freeTeunie’. En #freeTeunie werd trending. Deze week kwam het nieuws dat Teunie weer begonnen is met bloggen. Ze was gezwicht voor alle druk. Hoera! Er was een vrouw bevrijd. ‘Teunie blogt weer!’, twitterde Sylvia. ‘God zij dank!’

Vrouwenbevrijding in 2012: een strijd voor het recht om te bloggen over breien. Het idee is natuurlijk dat alle vrouwenissues allang zijn opgelost. Emancipatie? Vrouwenquota? Het stinkt zooo naar feministische boekhandel. Vissen hebben quota nodig, vrouwen niet.

Dus mag je alleen nog feministisch zijn als je grappig bent. Noem het: hilarische emancipatie.

De godin van die stroming is de Britse columniste Caitlin Moran. Zij schreef het manifest How To Be A Woman. Motto: Having a laugh being women. In Nederland heb je Linda de Mol. Op de cover van haar laatste boek poseert ze als man: zware bril, stropdas. Daarnaast de tekst „En ja: ik schrijf ze echt zelf.” Feminisme is nu vooral zelfspot. Vroeger hadden feministen te weinig humor. Tegenwoordig juist te veel.

Glossy Opzij organiseert vandaag een debat over „de fun in het hedendaagse feminisme”. En WOMEN Inc. heeft de Grote StereotypenShow over clichés als ‘uitgebluste huisvrouw’, en de ‘overbewuste vegamoeder met bakfiets’.

Vroeger maakten mannen vrouwen belachelijk. Nu doen jullie het zelf.

Ik weet niet of het winst is. Want Internationale Vrouwendag is intussen harder nodig dan ooit. Dat zie je het beste aan het programma van Vrouwendag zelf.

Vandaag zijn er overal in het land activiteiten om het eeuwfeest te vieren. Kies maar:

In Alphen aan de Rijn kunnen jullie naar de workshop ‘Ontdek je kwaliteiten’ en ‘Dress4Succes’. Daarnaast zijn er ‘feestelijke activiteiten’ zoals ‘het versieren van cupcakes’.

In Katwijk kunnen jullie naar de thema-avond over rolpatronen getiteld ‘Vrouwen op de hak’ (!!!). Er wordt ook geknutseld.

In Wageningen kunnen jullie naar een ontspannen middag rond het thema ‘A different cup of tea!’. Kies uit de workshops ‘theepotten beschilderen’ en ‘Dress Your Energy’, over hoe kleding ‘je eigen kracht kan versterken’.

Is er dan echt niets stoers te doen vandaag? O, jawel hoor. Vrouwelijke deejays nemen het radiostation Q-music over. In Filmtheater De Fabriek zijn vrouwen vandaag de baas.

Etc. Etc. Zo verandert Vrouwendag in een Nationale Secretaressedag. De vrouw in het zonnetje – voor één keer. Bij hoge uitzondering. Mejuffrouw krijgt een bloemetje van meneer de chef. En o ja, Relatieplanet geeft vandaag „alle dames” een Full Membership cadeau. Gefeliciteerd, hoor, met 100 jaar emancipatie, maar een vrouw kan nog steeds niet zonder man.

Het zijn de rolpatronen uit Pride and Prejudice en Mad Men. Vandaag vieren jullie dat jullie het recht hebben verworven om cupcakes te bakken. Hilarisch. Volgens mij heb ik recht op de conclusie dat Vrouwendag jullie feitelijk geen kont interesseert. Dat moet ieder zelf weten. Maar ik baal er van. Ook een man heeft baat bij een faire rolverdeling.

En daarom vier ik Vrouwendag. En ik zal het blijven doen. Zolang jullie theepotten willen beschilderen. Zolang jullie roze Mini Coopers willen. Zolang Amsterdam vrouwen verkoopt als snacks. Zolang jullie je achternaam deleten als je trouwt. Zolang de helft van jullie nauwelijks werkt. Zolang de Telegraaf de pagina Vrouw heeft. Zolang Jeroen Pauw. Zolang Teunie blogt over breien – zolang vier ik Vrouwendag. Want iemand moet het doen.