In verrassend debuut Dara Faizi is zelfspot voornaamste wapen

Gevaarlijke gedachten, door Dara Faizi. Gezien: 3/3 in Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 15/6 en volgend seizoen. Inl. darafaizi.nl

„We werden in een grote, witte, steriele kamer gezet”, begint Dara Faizi zijn verhaal over de aankomst op Schiphol. Hij was negen toen hij met zijn moeder uit Afghanistan naar Nederland kwam.

En nu, op zijn 23ste, speelt Faizi zijn eerste cabaretsoloprogramma – over Afghanistan, over het verhoor op Schiphol, het kamp waar de eerste opvang plaatsvond, hoe hij van zijn geloof viel („op mijn veertiende kwam mijn eerste grote liefde: varkensvlees”) en hoe hij nu aankijkt tegen moslimfundamentalisten. Zijn toon is luchtig en spottend en verraadt al heel wat ervaring in het stand-up circuit sinds hij twee jaar geleden het Groninger Studenten Cabaretfestival won.

Zelfspot is Faizi’s voornaamste wapen. Monkelend beschrijft hij de eerste indruk die hij op het publiek denkt te maken: „een etnische minderheid met een microfoon voor z’n mond – wordt dit rappen geblazen?”

Ook speelt hij een behendige parodie op een xenofobe politicus, die zich aandient namens de partij Leefbaar Moergestel, en soms zet hij een zwaar Marokkaans accent op om de jongens te typeren waar hij niet bij wil horen: „Ik ben niet echt een allochtoon, want ja, ik steel geen dingen.”

Zo is Gevaarlijke gedachten een verrassend debuut, waarin Faizi zich trouwens niet beperkt tot de allochtone thematiek. Zijn boutade over de „keuzestress” onder zijn eigen generatiegenoten toont aan dat hij een veelzijdig cabaretier kan worden.