In je luie stoel door de beeldende kunst geleid

Ted van Lieshout won voor zijn dichtbundel Driedelig paard de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek 2011.

Foto Ted van Lieshout

Tentoonstelling

De draad van Alexander

„Het Gemeentemuseum Den Haag heeft nu een tentoonstelling over het werk van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder. Illustrator Sieb Posthuma maakte daar voor kinderen een prentenboek bij, geïnspireerd door diens werk. De prenten van De draad van Alexander vormen een aparte tentoonstelling in het museum, voor kinderen. Je kunt er dus de tekeningen van Posthuma tegenkomen en de werken waarop ze geïnspireerd zijn. Ik vind het erg goed dat het Gemeentemuseum op die manier de mogelijkheid aangrijpt kinderen de drempel van het museum over te helpen.”

Toneel

Vertellingen van 1001 nacht

„Het gaat me niet zozeer om de tekst van Peer Wittenbols, die een geweldige schrijver is, of het optreden van Marc-Marie Huijbregts, altijd aangenaam om naar te kijken, maar om de Ashton Brothers. Die hebben ook een rol in deze voorstelling van het Zuidelijk Toneel. Hun optredens zijn altijd met muziek en acrobatiek en ik verbaas me erover dat ze niet veel beroemder zijn. Met hen zaten we zeker in de finale van het Songfestival.”

Boek

Verleden in verf

Verleden in verf van Hans den Hartog Jager en Pieter Steinz is een cadeautje. Je gaat in je luie stoel zitten met het boek op schoot en wordt rondgeleid door de beeldende kunst en de geschiedenis zonder een stap te hoeven zetten. Het is een stevig boek en niet voor de vuist weg, maar intelligent en zeer amuserend. Je steekt er werkelijk wat van op en het is op een boeiende manier opgeschreven. Mijn enige puntje van kritiek is dat er wel iets beter papier gebruikt had mogen worden. Dan waren de reproducties net beter uit de verf gekomen.”