Hoge Syriër naar oppositie

Voor het eerst sinds de Syrische opstand een jaar geleden begon is een lid van de Syrische regering naar de oppositie overgelopen. Tegelijk meldde een hoge VN-functionaris dat de wekenlang gebombardeerde wijk Baba Amro in Homs „totaal verwoest” is. Het bezoek van de hulpcoördinator van de VN, Valerie Amos, aan Baba Amro was het eerste sinds rebellen een week geleden er de strijd tegen het regeringsleger opgaven. Samen met Amos kon ook het Rode Kruis, dat al zes dagen actief uit Baba Amro werd geweerd, een half uur de wijk bezoeken.

Abdo Hussameldin (57), een onderminister van Oliezaken, maakte gisteren op YouTube zijn stap bekend. De echtheid van de videofilm kon niet worden bevestigd. Het Syrische bewind had vanmiddag nog niet op zijn overlopen gereageerd.

In zijn videoboodschap zei Hussameldin 33 jaar voor de regering te hebben gewerkt, maar niet te willen doorgaan „de misdaden van dit regime te dienen”. „Ik heb er de voorkeur aan gegeven te doen wat het juiste is hoewel ik weet dat dit regime mijn woning in brand zal steken en mijn familie vervolgen.”

Hussameldin beschuldigde het regime ervan „het land naar de rand van de afgrond te hebben geduwd” en deed een beroep op collega’s zijn voorbeeld te volgen en over te lopen. Tot dusverre hebben nauwelijks civiele functionarissen het regime verlaten. Wel zijn tienduizenden militairen gedeserteerd, zij het niet uit elite-eenheden die belast zijn met de strijd tegen de opstandelingen.

Baba Amro was gisteren zo goed als verlaten, constateerde het Rode Kruis. Bij de bombardementen zijn volgens onbevestigde cijfers van mensenrechtenorganisaties zeker 700 doden gevallen. Oppositie-activisten zeggen dat het leger na de terugtrekking van de rebellen er massamoorden heeft uitgevoerd. Amos zei dat ze ook wijken had willen bezoeken die nog in handen zijn van de gewapende oppositie, maar dat ze daarvoor geen toestemming had gekregen van de autoriteiten.

Na oproepen uit het Congres tot een gewapende interventie verdedigde de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta gisteren de voorzichtige houding van de regering. Hij zei dat Washington probeert een internationale consensus te bereiken over een aanpak. „Dat heeft het meeste zin. Wat niet verstandig is, is op dit moment eenzijdig in actie te komen.” Hij voegde eraan toe dat het Pentagon intussen „zeer inleidende” militaire plannen bestudeert.

Internationaal bemiddelaar Kofi Annan onderstreepte vandaag dat uiteindelijk de oplossing moet worden gevonden in een politieke regeling. Annan, die op regime en oppositie een beroep deed het vechten te staken, reist zaterdag naar Damascus. (Reuters, AP, AFP)