Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Het is wederom een cruciale dag voor de redding van Griekenland

Het hoofdkantoor van de Griekse bank in Athene. Het land hoopt dat vandaag voldoende private schuldeisers akkoord gaan met het omruilen van hun schuldpapieren. AFP / Louisa Gouliamaki
Het hoofdkantoor van de Griekse bank in Athene. Het land hoopt dat vandaag voldoende private schuldeisers akkoord gaan met het omruilen van hun schuldpapieren. AFP / Louisa Gouliamaki

Vandaag zijn de ogen van de financiële markten en politieke leiders wederom gericht op Griekenland. Daar moeten voor 21.00 uur vanavond voldoende private schuldeisers akkoord gaan met het omruilen van hun schuldpapier. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat het land over twee weken failliet is.

Alle private schuldeisers van Griekenland, die samen ongeveer 206 miljard tegoed hebben, hebben tot die tijd om akkoord te gaan met het omruilen van hun schuldpapier. Het nieuwe heeft een lagere waarde, een langere looptijd en een lagere rente. Het komt er op neer dat ze 53,5 procent van de nominale waarde van hun obligaties afschrijven en voor het overige minder gunstige voorwaarden accepteren: bij elkaar een verlies van zo’n 75 procent. Als alles goed gaat, raakt de overheid zo’n 100 miljard aan schuld kwijt.

Het moet wel, want anders maakt Europa geen geld over

De schuldsanering is een voorwaarde van de internationale schuldeisers (de ECB, de Europese landen en het IMF). Zij kwamen op 21 februari overeen dat er een nieuw noodpakket ter waarde van 130 miljard komt, maar dus alleen als de private schuldeisers hun verlies zouden nemen.

Athene heeft de buit binnen als driekwart akkoord gaat. Dat komt omdat er vorige maand een wet is aangenomen die bepaalt dat Griekse staatsobligaties met terugwerkende kracht een clausule hebben: als 75 procent vrijwillig akkoord is gegaan met omwisselen, kan de overige 25 procent worden gedwongen.

Als het mislukt, is een wanordelijk faillissement waarschijnlijk

Mislukt het vandaag, dan wordt het geld niet overgemaakt en is een zogenaamd ‘wanordelijk faillissement’ waarschijnlijk binnen twee weken aan de orde. Griekenland moet op 20 maart 14,5 miljard aflossen omdat dan twee staatsobligaties aflopen. Dat geld is er niet zonder de Europese lening.

Het ‘wanordelijke’ zit ‘m erin dat niemand weet welke consequenties dat kan hebben. Deze week lekte een memo uit van het Institute of Internationale Finance (IFF), een internationale organisatie waarin 450 financiële instellingen verenigd zijn. De memo waarschuwt voor een scenario waarin Griekenland na de mislukte omruilactie uit de euro moet stappen en achterblijvende eurolanden honderden miljoenen kwijt zijn - geld dat juist hard nodig is om andere probleemlanden als Spanje, Portugal en Italië overeind te houden.

Gisteravond was ruim de helft van de beoogde schuldsanering goedgekeurd door de betreffende banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële instellingen. Verwacht wordt dat de Griekse regering het resultaat van vandaag morgenochtend om 7.00 uur ‘s ochtends bekendmaakt. Dan vergaderen ze telefonisch met de ministers van Financiën van de eurozone.