Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Hans Clevers kandidaat-opvolger KNAW-president Dijkgraaf

Foto NRC / Rien Zilvold

Hans Clevers is de beoogd opvolger van Robbert Dijkgraaf als president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). Clevers is een vooraanstaand wetenschapper in de kankerbiologie en directeur van het Hubrechtlaboratorium in Utrecht.

De 220 leden van de KNAW moeten nog stemmen over zijn benoeming, de afdeling Letterkunde aanstaande maandag, de afdeling Natuurkunde twee weken later. Daarna zal de opvolger van Robbert Dijkgraaf officieel benoemd worden.

Het is opmerkelijk dat Clevers net als fysicus Dijkgraaf uit de bètahoek komt. Volgens Pearl Dykstra, voorzitter van de benoemingscommissie, heeft het bestuur kandidaten uit beide afdelingen beoordeeld. Clevers is voorgedragen “omdat hij de beste was”, aldus Dykstra. “Het is iemand met groot wetenschappelijk gezag, een internationale topwetenschapper.” Ze noemt Clevers “ondernemend” en “een soepel bestuurder”.

Reglementair wisselen de presidenten van beide afdelingen elkaar af, maar een president kan twee termijnen blijven zitten. Omdat Dijkgraaf net aan zijn tweede termijn was begonnen, zou Clevers die nu kunnen overnemen, maar dan voor maximaal één termijn.

Deze week kregen alle KNAW-leden een vertrouwelijke brief waarin Clevers’ kandidatuur werd aangekondigd. Na een tweet van de Delftse nanowetenschapper Cees Dekker, waarin hij sprak over “een uitmuntende kandidaat”, kwam een geruchtenmachine op gang. Toen Clevers vanmorgen de telefoon opnam, was hij al voorbereid. “We waren al bang dat het zou uitlekken en hadden afgestemd hoe wij zouden reageren.” Clevers zegt niet zelf te hebben gesolliciteerd, maar te zijn gevraagd.