Griekenland lijkt gered: driekwart schuldeisers boekt vrijwillig schuld af

Een man loopt langs een graffitimuur in Athene. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Meer dan driekwart van de schuldeisers is akkoord gegaan met het voorstel van de Griekse overheid om oud schuldpapier om te ruilen voor nieuw. Dat meldt een bron binnen de Griekse overheid aan persbureau AP. Om 21.00 verliep de deadline voor de schuldsanering van Griekenland.

Volgens BBC-Europacorrespondent Gavin Hewitt zou 85 procent akkoord zijn:

Twitter avatar BBCGavinHewitt Gavin Hewitt Greek official says 85 per cent of investors participated in the bond swap deal.

Nu de 75 procent-grens is gepasseerd, lijkt voor Athene de buit binnen. Vorige maand is namelijk een wet aangenomen die bepaalt dat Griekse staatsobligaties met terugwerkende kracht een clausule hebben: als 75 procent vrijwillig akkoord is gegaan met omwisselen, kan de overige 25 procent worden gedwongen.

Griekenland hoopt 100 miljard euro schuld kwijt te raken

Het nieuwe schuldpapier heeft een lagere waarde, een langere looptijd en lagere rente. Zo hoopt Griekenland in één klap bijna 100 miljard euro van een schuld van 206 miljard euro kwijt te raken.

Als deze ‘Griekse wisseltruc’ slaagt en het land voert alle bezuinigingsoperaties uit zoals afgesproken, dan hoopt Griekenland in 2020 op een staatsschuld van 120 procent van het bruto binnenlands product uit te komen.

Schuldsanering is voorwaarde van ECB, EU-landen en IMF

De schuldsanering is een voorwaarde van de internationale schuldeisers (de ECB, de Europese landen en het IMF). Zij kwamen op 21 februari overeen dat er een nieuw noodpakket ter waarde van 130 miljard komt, maar dus alleen als de private schuldeisers hun verlies zouden nemen.

Omdat de kans op economische groei in Griekenland op korte termijn niet groot is, ziet het ernaar uit dat Griekenland binnenkort weer met hetzelfde probleem zit, namelijk dat ze geen geld hebben om hun schulden af te lossen.

Bron NRC HandelsbladBron NRC Handelsblad