Goed geacteerde, prachtig gemaakte overlevingsfilm

The Grey

Regie: Joe Carnahan. Met: Liam Neeson, Dallas Roberts, Frank Grillo. ****

The Grey speelt in de taiga van Alaska, waar een vliegtuig vol oliewerkers tijdens een sneeuwstorm neerstort. Een roedel wolven maakt hen de eerste nacht duidelijk dat indringers niet welkom zijn in hun jachtgebied. Dus slaan de overlevenden op de vlucht naar de bosrand. Daar is het veiliger. Denken ze.

Een echte overlevingsfilm, The Grey. Hemingway met staalharde stoppels plus extra testosteron en adrenaline. Grommende macho's versus loeiende wolven. Een wereld voorbij goed en kwaad, waar het slechts draait om zijn of niet-zijn.

Inderdaad: origineel is The Grey zeker niet. Wel zeer goed geacteerd, prachtig gefilmd, scherp gemonteerd en bewonderenswaardig compromisloos. De mensenroedel kent de bekende mix: psychopaat, watje en vrome huisvader worden elk de maat genomen. Als de kwestie van leiderschap is beslecht – in het bos rekent de alfawolf op datzelfde moment ook met een rivaal af – kan het duel in de sneeuw echt beginnen. Tegenstellingen smelten weg terwijl de mannen een voor een in stukken worden gescheurd en opgesmikkeld. Want voor de wolf is het een thuiswedstrijd. Maar dat breien we wel recht met onze intelligentie, toch?