Gevoelige nederlaag voor regeringspartij India

De Congrespartij van premier Singh werd vierde in de deelstaatverkiezingen in Uttar Pradesh.

Lucknow. India’s regerende Congrespartij heeft een gevoelige nederlaag geleden bij de lokale verkiezingen in Uttar Pradesh, met 200 miljoen inwoners de grootste en tevens armste deelstaat van het land. De Congrespartij werd volgens de officiële uitslag, die gisteren werd gepubliceerd, met 28 van de 403 zetels vierde. Zij zal geen rol spelen in een lokale regering. De winnaar, de socialistische Samajwadi Partij die veel aanhang geniet onder de armen, kreeg 224 zetels en heeft daarmee voldoende om in haar eentje een deelstaatregering te vormen.

De verkiezingen werden vooraf gezien als een lakmoesproef voor de landelijke verkiezingen, in 2014. De Congrespartij, die toch al onder vuur ligt vanwege groeiende inflatie, economische krimp en een reeks corruptieschandalen, had vooraf intensief campagne gevoerd om een goed resultaat te behalen. Partij-icoon Rahul Ghandi, die wordt genoemd als opvolger van de huidige Indiase premier Manmohan Singh, voerde er de afgelopen weken fel campagne.

Maar de 28 zetels betekenden een nederlaag. Vooraf zei de partij dat zij minstens 100 zetels zou halen. Ghandi erkende vanochtend zijn verlies en zei dat hij daarvoor verantwoordelijk was. Indiase commentatoren noemden de uitslag vanochtend een bewijs van het groeiende „anti-Congressionisme” in het land (The Indian Express) en een „vernietigende klap” (The Hindu). AP, Reuters, BBC