Gaan ze nou failliet?

Om negen uur vanavond loopt de deadline af voor de schuldsanering van Griekenland. En dan?

Wordt het een ramp, of loopt de sanering van de Griekse staatsschuld goed af?

Om negen uur vanavond verloopt de deadline voor de schuldsanering van Griekenland. Dan zal blijken of voldoende schuldeisers akkoord gaan met het voorstel van de Griekse overheid om oud schuldpapier om te ruilen voor nieuw. Dat nieuwe schuldpapier heeft een lagere waarde, een langere looptijd en lagere rente. Zo hoopt Griekenland in één klap bijna 100 miljard euro van een schuld van 206 miljard euro kwijt te raken. De hele operatie is bedoeld om het land overeind te houden en de staatsschuld te verlagen.

1Maar waarom zouden schuldeisers vrijwillig kiezen om een flink deel van hun lening aan Griekenland kwijt te schelden?

Omdat de kans heel klein is dat ze het hele bedrag ooit nog terug krijgen. Liever iets, dan niets. Het geld van Griekenland is op, terwijl het volgende week twee obligatieleningen ter waarde van 14,5 miljard euro moet aflossen. Het land wordt overeind gehouden met leningen van het Internationaal Monetair Fonds en de eurolanden via het Europees steunfonds. Recent hebben zij ingestemd met een nieuw steunpakket aan Griekenland ter waarde van 130 miljard euro. Maar Griekenland krijgt deze lening pas als de schuldsanering geslaagd is.

2Wat gebeurt er als de hele actie mislukt?

De financiële markten en politici vrezen dan een faillissement van Griekenland. De gevolgen daarvan voor Europa kan niemand voorspellen. De verwachting is dat Griekenland bij een faillissement alsnog uit de euro verdwijnt. En volgens analisten zullen de eurolanden vervolgens alles in het werk moeten stellen om andere Europese probleemlanden met torenhoge schulden – zoals Italië, Spanje en Portugal – overeind te houden. Volgens de internationale koepelorganisatie van financiële instellingen IIF kan de schade voor eurolanden en banken oplopen tot 1.000 miljard euro.

3Gaat het lukken?

Dat is moeilijk te zeggen. Het plan gaat door als minimaal 75 procent van de schuldeisers meedoen. Het IIF liet gisteren weten dat obligatiehouders die in totaal 84 miljard euro aan Grieks schuldpapier in bezit hebben – veel Europese banken waaronder ING – bereid zijn om dit schuldpapier om te wisselen. Dat betekent 40,8 procent op het totaal van de 206 miljard euro schuld die Griekenland wil omzetten.

4Is Griekenland dan gered?

Als deze wisseloperatie van obligaties lukt en het land voert alle bezuinigingsoperaties uit zoals afgesproken, dan hoopt Griekenland in 2020 op een staatsschuld van 120 procent van het bruto binnenlands product uit te komen. Dat is nog steeds hoog. Analisten benadrukken ook dat Griekenland alleen echt uit de problemen kan komen als de economie van het land gaat groeien. Anders heeft Griekenland over een poosje hetzelfde probleem: geen geld om schulden af te lossen. Maar op korte termijn is de kans op economische groei niet zo groot. Het land verkeert dit jaar voor het vijfde achtereenvolgende jaar in recessie.