Forse winst EADS

De Europese vliegtuigbouwer EADS heeft in 2011 een ongekende netto winst geboekt van 1,03 miljard euro, of wel 87 procent meer dan in 2010. De winst is vooral te danken aan de toegenomen vraag uit de burgerluchtvaart naar helikopters en vliegtuigen.

EADS, moederbedrijf van onder andere Airbus, maakte vanochtend bekend dat het operationeel resultaat in 2011 met 34 procent was toegenomen tot 1,8 miljard euro. Dit jaar wil het concern zelfs een resultaat van 2,5 miljard euro bereiken.

De orderportefeuille van EADS zit voor de komende zeven jaar vol. Vooral de A320NEO, het toestel van Airbus voor de middellange afstand, doet het goed. De vraag naar dit toestel is in 2011 met 58 procent gestegen. Het toestel heeft onlangs een nieuwe motor gekregen die minder brandstof verbruikt.

Het bedrijf zal de aandeelhouders vragen het dividend dit jaar te verdubbelen van 22 naar 45 eurocent.

Volgens bestuursvoorzitter Louis Gallois, die zijn functie binnenkort overdraagt aan de Duitser Tom Enders, is EADS gereed „om op te stijgen naar verdere groei”.

Gallois wees er ook op dat er veel economische onzekerheid is en dat verder groei van EADS voor een groot deel af zal hangen van het succes van de A350, het toestel voor de lange afstand. Maar ook van de vraag hoeveel regeringen de komende tijd willen en kunnen uitgeven aan defensie.

In alle westerse landen staan de defensiebegrotingen onder druk. Duitsland, grootafnemer van de militaire vliegtuigen en helikopters van het luchtvaartconcern, heeft onlangs aangegeven dat het opnieuw wil onderhandelen over een aantal bestellingen die al zijn geplaatst. Gallois: „Het is absoluut noodzakelijk dat deze onderhandelingen snel worden afgerond.”

Zowel de Franse als de Duitse overheid hebben een belang in EADS.