Espresso met Melanie Schultz van Haegen

Het winterweer heeft begin vorige maand tot veel meer problemen met wissels geleid dan minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen aan de Kamer meldde. ‘Het ligt iets genuanceerder,’ zegt de minister bij een espresso. ‘Ik heb gezegd dat er op 3 en 4 februari 62 wisselstoringen optraden die invloed hadden op de dienstregeling.’

Foto NRC / Leo van Velzen

Wissels

Het winterweer heeft begin vorige maand tot veel meer problemen met wissels geleid dan minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen aan de Kamer meldde. ‘Het ligt iets genuanceerder,’ zegt de minister bij een espresso. ‘Ik heb gezegd dat er op 3 en 4 februari 62 wisselstoringen optraden die invloed hadden op de dienstregeling.’ De NS spreekt van 662 infrastoringen. ‘Het lijkt op een foutje,’ zegt Schultz van Haegen. Maar dat is het niet? De minister schudt haar hoofd. ‘Ik heb de Kamer alleen de wisselstoringen gemeld die direct invloed hadden op de aangepaste dienstregeling.’ Dus niet de 600 storingen die betrekking hadden op de reguliere dienstregeling? ‘Dat klopt als een bus.’ Maar de Tweede Kamer was daar niet van op de hoogte. Schultz van Haegen neemt een slokje espresso. ‘Waarom zou je melding maken van problemen met wissels die de NS toch niet meer nodig heeft?’ De minister denkt even na en zegt dan: ‘Waarom zou je melding maken van problemen met Polen die je toch niet meer nodig hebt?’ Dus ze is een tegenstander van het meldpunt van de PVV? ‘Ik wil alleen zeggen dat we de dingen niet moeten overdrijven.’