Egyptisch hof draait doodstraf terug voor agent die betogers doodde

Straatbeeld in Kairo met beschimpt beeld van legerleider Tantawi en de tekst 'Hond van Mubarak, nee tegen het leger aan de macht, vrijheid'. Foto AP / Nasser Nasser

Een Egyptische politieagent die ter dood was veroordeeld voor het doden van ongewapende demonstranten tijdens de opstand vorig jaar, wordt toch niet terechtgesteld. Een Egyptische rechtbank heeft het eerdere vonnis gisteravond vernietigd.

Het hof heeft geen toelichting gegeven op de beslissing. De agent was veroordeeld voor het doden van twintig betogers voor een politiebureau in Kairo vorig jaar. Dat gebeurde op 28 januari, de Dag van de Woede, waarbij tienduizenden betogers op de been waren en geconfronteerd werden met het gewelddadig neerslaan van hun demonstratie door ordediensten.

Mohammed Abdel-Moneim was de enige agent die tot dusver was veroordeeld voor het doden van in totaal 846 demonstranten. De betogers die vorig jaar het regime van Hosni Mubarak ten val brachten eisen juist dat agenten die betogers hebben gedood worden vervolgd. Het machthebbende leger, dat grotendeels stamt uit de tijd van de verdreven dictator Hosni Mubarak, wordt onder meer verweten te weinig in te zetten op vervolging van ordetroepen.