‘Een op vijf ouders werkt minder door bezuinigingen kinderopvang’

Speelgroep voor jonge peuters op het Javaplantsoen in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Foto NRC / Maurice Boyer

Twintig procent van de ouders is minder gaan werken vanwege de bezuinigingen op de kinderopvang. Daarnaast maakt 65 procent van de ouders minder gebruik van de opvang omdat die duurder uitpakt. Dat concludeert vakcentrale FNV uit een enquête onder zevenhonderd ouders. De resultaten van de enquête zijn vanochtend met een petitie aangeboden aan Kamerleden.

De medewerkers in de kinderopvang maken zich volgens Abvakabo FNV grote zorgen. De vakbond concludeert uit een tweede enquête onder zeventienhonderd werknemers dat 83 procent bang is dat zijn baan op het spel staat. Negen van de tien werknemers zeggen dat er minder aanmeldingen zijn.

Ministerie: subsidies kinderopvang hielpen extra moeders aan het werk

De FNV vindt dat het ministerie met cijfers goochelt. Het ministerie stelde eerder op basis van CPB-cijfers dat subsidies voor kinderopvang tussen 2005 en 2009 dertigduizend moeders extra aan het werk hebben gekregen. Dat zou echter wel honderdduizend euro subsidie per baan per jaar hebben gekost.

De FNV wijst erop dat die investering alleen nodig is als de kinderen klein zijn. “Als er geen opvang meer nodig is, blijven vrouwen aan het werk en dat levert door de jaren heen vele miljarden aan belastingen op”, aldus FNV-coördinator Catelene Passchier tegenover persbureau Novum.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent trapt donderdag een digitale ansichtkaartenactie af. Zij roept ouders op een kaartje naar het Catshuis te sturen met de boodschap dat de bezuinigingen op de kinderopvang moeten stoppen. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV overlegt sinds maandag in het Catshuis over nieuwe bezuinigingen.

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Stuur een kaartje naar het Catshuis: Bezuinig kinderopvang niet kapot http://t.co/TJhZizyF #GroenLinks