Duitse prominenten boycotten eresaluut Wulff

Van de opgestapte Duitse president Christian Wulff wordt vanavond in Berlijn met een grote taptoe afscheid genomen. Maar bij de genodigden ontbreken zijn voorgangers Horst Köhler, Roman Herzog, Walter Scheel en Richard von Weizsäcker. Dat blijkt uit de lijst met genodigden en afzeggers, die het boulevardblad Bild vandaag heeft gepubliceerd.

Bild is de krant die Wulff indirect ten val heeft gebracht, door als eerste te publiceren over een lening die Wulff van een bevriend ondernemersechtpaar had gekregen in de tijd dat hij nog premier van Nedersaksen was. Het blad, voorheen een grote fan van Wulff, keert zich vandaag in een scherp commentaar tegen Wulffs afscheid met militaire eer. „Dit is geen taptoe, dit is dwaasheid. De politiek staat voor gek.”

Op de lijst met genodigden die aanwezig zullen zijn, staan onder anderen bondskanselier Angela Merkel, CSU-voorzitter Horst Seehofer, bewindslieden en veel diplomaten, onder wie de Nederlandse ambassadeur in Duitsland, Marnix Krop. Onder de afzeggers zijn, behalve de vier voormalige staatshoofden, de vicevoorzitter van de Bondsdag Wolfgang Thierse, de president van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe Andreas Vosskuhle en tal van ambassadeurs, onder wie de Poolse gezant Marek Prawda.

Veel Duitsers vinden het eresaluut voor Wulff een schande, evenals de levenslange doorbetaling van zijn gage van jaarlijks 199.000 euro. Zij zijn van mening dat Wulff oneervol is vertrokken en dienovereenkomstig behandeld moet worden.