‘Dronken jongere moet zelf betalen’

Een nacht in het ziekenhuis na een uit de hand gelopen dronkenschap kost 1.000 tot 2.500 euro. Moeten jongeren niet zelf betalen voor iets dat ze moedwillig uitlokken?

Amsterdam. - Afgelopen weekeinde was het weer raak. Veertien van de vijftien patiënten die zaterdagnacht op de spoedeisende hulp belandden van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede, waren jong, en zwaar onder invloed van alcohol. Genoeg is genoeg, vindt de voorzitter van de raad van bestuur van dat ziekenhuis, Herre Kingma. Deze week stelde hij via Twitter voor dat patiënten met een alcoholvergiftiging voortaan zelf maar moeten betalen voor de kosten van de medische hulp.

Het aantal jongeren dat in uw ziekenhuis wordt opgenomen wegens een alcoholvergiftiging neemt toe?

„Zeer zeker. Dan heb ik het niet alleen over comazuipen – dat is zo’n containerbegrip. Het gaat van dronkenschap tot buitenbewustzijn en een nacht doorbrengen op een ziekenhuisbed. Minderjarigen en jongvolwassenen vooral.”

U zegt: ze moeten zelf voor hun medische hulp betalen. Om hoeveel geld gaat het eigenlijk?

„Dat hangt ervan af. Sommigen hoeven niet verder het ziekenhuis in dan tot de spoedeisende hulp. En dan vertrekken ze. En soms neemt de politie hen mee. Reken dan op een paar honderd euro. Maar zij die worden opgenomen, of aan een infuus moeten, kosten al gauw 1.000 tot 2.500 euro.”

Hoe moeten jongeren of jongvolwassenen dat betalen?

„Dat interesseert me geen fluit. Het gaat erom dat deze jonge mensen zichzelf bewust schade toebrengen. En ze laten de samenleving vervolgens voor die schade opdraaien.”

U pleit voor een zorgsysteem van ‘eigen schuld dikke bult’?

„Deze mensen beogen dronken te worden. Zichzelf vergiftigen is hun doel, ze willen zichzelf kwaad aandoen. Vergelijk het met de automobilist die te hard rijdt en tegen een tunnel aanknalt. Dan is het doel om hard te rijden. Niet om tegen een tunnel aan te rijden. Dat is een fundamenteel verschil.”

Is alcoholvergiftiging onder jongeren geen maatschappelijk probleem? Kassières in de supermarkt houden zich vaak slecht aan het naleven van de wettelijke leeftijdsgrens voor verkoop, van 16 jaar.

„Dat vind ik schandalig. En dat geldt ook voor happy hours, of zelfs vrij drinken, op uitgaansavonden. Dat zet aan tot alcoholgebruik. Daar moet je strenger tegen optreden.”

En wat vindt u van de bioscoop? Geen wet die daar alcoholreclame verbiedt. Een vijftienjarige stapt om twee uur ’s middags een bioscoop in en ziet op dat grote scherm hoe perfecte mensen ronddansen met hun Bacardi Mojito.

„Je moet überhaupt geen reclame voor alcohol maken, net zo min als voor sigaretten.”

Maar die reclame is er wel, en de overheid vindt het goed. En jongeren zijn extra ontvankelijk voor reclame. Toch zegt u: laat jonge alcoholpatiënten zelf betalen?

„Natuurlijk heeft de aanbieder van drank een verantwoordelijkheid, net als de overheid. Maar de gebruiker moet er op enig moment voor opdraaien. Het is zijn keuze. Wat we niet moeten doen – en daar zijn we in deze postmoderne maatschappij goed in – is alles wegrelativeren. Ouders die wel of niet een rol spelen, de school waar de jongere het moeilijk heeft. Nee. Het is schade die je jezelf één op één aanbrengt. En deze jongeren zadelen hun omgeving ermee op, en mijn personeel. De verpleegster die de rotzooi mag opruimen. Dat premiegeld besteed ik liever aan andere zaken. Betaal als dronken patiënt de kosten dus maar zelf. Zo’n strafmaatregel werkt juist therapeutisch.”

    • Ingmar Vriesema