Dribbelaar en icoon van Poolse voetbal overleden

De populaire Poolse oud-voetballer Wlodi Smolarek overleed gisteren.

Rotterdam. Hij was zo’n typische voetballer: kromme benen en de bal aan een touwtje. Hij beleefde de gloriejaren van het Poolse voetbal. Hij was een kind van het communisme. Wlodi Smolarek is gisteren op 54-jarige leeftijd in zijn geboorteland overleden.

Na een eerste avontuur bij Eintracht Frankfurt kwam hij in 1988 naar Nederland. Hij speelde bijna twee jaar als linksbuiten in de Kuip. Oud-ploeggenoot John de Wolf reageerde gisteren geschokt. „Een fantastische kerel en een geweldige voetballer. Een legende in Polen. Altijd lachen, altijd gek doen.” In 1990 stapte hij over naar FC Utrecht, waar hij ruim zes jaar speelde.

Smolarek voetbalde 63 keer in het wit-rode tenue van Polen. Hoogtepunt in zijn interlandloopbaan: derde op het WK in 1982. Zijn laatste interland speelde hij in 1992 – in de Kuip als invaller tegen Oranje.

Na zijn actieve voetballoopbaan keerde hij in de jaren negentig als jeugdtrainer terug bij Feyenoord. Hij woonde naast zijn Nederlandse ontdekker en zaakwaarnemer Jan de Zeeuw decennia onder de rook van Rotterdam in Ouderkerk aan den IJssel. Daar was hij in zijn vrije tijd urenlang aan het vissen, want behalve dribbelaar was hij ook een fanatiek hengelaar. In Ouderkerk groeide zijn zoon Ebi op. Die speelde net als zijn vader bij Feyenoord. Na allerlei omzwervingen voetbalt Smolarek junior nu bij ADO Den Haag.

Zondag speelt Feyenoord thuis tegen FC Utrecht. Beide ploegen spelen met rouwbanden. Er wordt een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de populaire Pool. NRC