diversen

Anneke van Giersbergen Foto De Avondeditie

Support Joep Pelt

Gitarist, zanger en Radio 6-presentator Joep Pelt verloor zijn vrouw bij een auto-ongeluk in Zuid-Afrika. Hij raakte zelf levensgevaarlijk gewond en onderging wekenlang

intensieve medische behandeling in een ziekenhuis in Johannesburg.

Onmiddellijk na bekend worden van het nieuws staken een aantal vrienden van Pelt de koppen bij elkaar en ontstond het idee voor een benefietavond voor steun en herstel van Joep Pelt. Met optredens van vrienden en collega's Tim Knol, Moke, Lucky Fonz III,Typhoon, Perquisite, Harry Sacksioni en Mdungu 13 mrt, 20 u. Melkweg, Amsterdam. www.joeppelt.net

Literatuur

Welke waarde heeft auteurschap en het zorgvuldig opbouwen van een oeuvre nog in een tijd waarin alles op commercie en het bereiken van de media gericht is? En welke rol speelt de literaire kritiek hierbij? Is er echt iets veranderd ten aanzien van de waardering van het schrijverschap en de literatuur of verbeelden we ons dat alleen maar? Tijdens de avond Magere Woorden gaan schrijvers, journalisten en filosofen op zoek naar het antwoord. Maarten Doorman vertelt over het romantische beeld van de literair schrijver door de eeuwen heen; Arjen van Veelen, plaatst daar een betoog over de huidige generatie jonge schrijvers tegenover; Manon Uphoff gaat in op de ver houding literatuur en kritiek; Yves Petry zal de kwetsbare positie van de literair schrijver en de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen aan de kaak stellen.

Arjen Fortuin leidt de avond in en zal na afloop het debat aanvoeren.

28 mrt, 20 u. De Balie, Amsterdam

What's in a name?

Fotograaf Daniel Cohen en Vrij Nederland-redacteur Mischa Cohen, makers van de tentoonstelling Mijn naam is Cohenin het Joods Historisch Museum houden op zondag 11 maart een gallery talk. Centraal staat daarbij het thema van de tentoonstelling: de invloed van een betekenisvolle achternaam op iemands identiteit in diens eigen ogen en in de perceptie van anderen. Na de gesprekken is er een documentaire te zien: Et leur nom, ils l'ont changé van Céline Masson. Daarin vertellen Fransen met een Pools-joodse achtergrond over hun naamsverandering na de sjoa. Zo veranderde de naam Fajnzylber in Fazel, Wolkowicz in Volcot, Sztejnsznajder in Stenay, Frankenstein in Franier en Rubinstein in Raimbaud. 11 mrt, Het Jood Historisch Museum, Amsterdam. www.mijnnaamiscohen.nl.

Avondeditie

De Avondeditie is de maandelijkse talkshow van de Verkadefabriek, i.s.m. het Brabants Dagblad. 13 maart met Frans Timmermans, Paul Schnabel, Ivo van Hove en Anneke van Giersbergen.13 mrt, 20 u. Verkadefabriek, Den Bosch.