De mol komt uit zijn hol

Wie zal het zijn? Hadewych Minis, Anne-Marie Jung of Liesbeth Staats?

Wie is de mol? (finale) Ned. 1, 20.30-21.30 uur

Heel Molminnend Nederland stond vorige week strak voor de ontknoping van het spelprogramma Wie is de mol? Ze kregen de saaiste uitzending ooit: drie vrouwen die zich optutten. Op het eind zei presentator Art Rooyackers dat de finale bij nader inzien een week was opgeschoven. Wat een anticlimax! Voor het uitgestelde hoogtepunt vanavond geldt dan ook: it better be good.

In het programma moet een groep in een exotisch oord allerlei opdrachten uitvoeren. Eén speler moet stiekem het spel verstieren. De anderen moeten raden wie hij is. Het publiek raadt driftig mee.

Journalist Liesbeth Staats komt afstandelijk en strategisch over. Op cruciale momenten – de executie! – heeft ze een verraderlijke rol gespeeld. De mol twitterde dat hij bij Paul en Witteman zou zitten. Die avond zat Staats in het publiek. Op de internetfora scoort Staats verreweg het hoogst als verdachte.

Actrice Hadewych Minis zag je in de vooruitblik op de finale blij verrast kijken. De blik van een winnares, niet van een ontmaskerde mol.

Actrice Anne-Marie Jung maakte geen vrienden, hield zich afzijdig. Een mol moet juist infiltreren. De mol was op de radio met een vervormde stem. Een Molwatcher had het opgenomen en enigszins terug vervormd. Dikke stem met een Gooise R. Kan alleen maar Jung zijn.

Misschien duidt uitgestelde finale erop dat er geen winnaar is. Dan maakt vanavond de mol zichzelf bekend, zonder dat hij is ontmaskerd.