Big Brother Awards voor Schippers, Teeven en Facebook

Gisteravond werden de Big Brother Awards uitgereikt aan privacyschenders. „We zijn exhibitionisten die roepen dat niemand naar ons mag kijken.”

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VVD), staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zijn gisteravond in pakhuis De Zwijger in Amsterdam tijdens de Big Brother Awards uitgeroepen tot de grootste privacyschenders van het jaar.

Gisteren was het de achtste editie van de Big Brother Awards, die jaarlijks worden georganiseerd door digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De prijzen van gisteravond waren onderverdeeld in drie categorieën: personen, bedrijven en overheid.

Publicist Karin Spaink, sinds 2002 juryvoorzitter van de Big Brother Awards, trapt de avond af. Het aantal genomineerden neemt volgens haar elk jaar toe. „Het wordt alleen maar erger. Grondrechten schenden is kennelijk hoogst verslavend.” Gastheer Martijn de Greve inventariseert of de zaal er ook zo somber over denkt. Een vrouw steekt haar hand op. We worden allemaal „gereduceerd tot datapakketten”, zegt ze. „Dit zijn de moderne middeleeuwen.”

De KLPD is als enige komen opdagen om hun prijs in ontvangst te nemen, die ze winnen wegens het gebruik van spyware voor opsporingsdoeleinden. Onder luid applaus lopen ze naar voren. „Voor ons zijn privacy-afwegingen ook heel belangrijk”, zegt het hoofd van de Nationale Recherche Wilbert Paulissen. Daarom staan we hier om het debat aan te gaan.” Het publiek klapt instemmend.

In de categorie personen wint minister Schippers, omdat ze het elektronisch patiëntendossier (EPD) probeert door te drukken hoewel het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. Staatssecretaris Teeven wint de publieksprijs wegen ‘zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken’. Schippers stuurde een schriftelijke reactie op haar ‘overwinning’, die wordt voorgelezen door de Greve. „Minister Schippers zou juist een prijs moeten winnen voor het beschermen van privacy. Met de doorstart van het EPD wordt de uitwisseling van patiëntgegevens veel veiliger en is de privacy beter geregeld dan nu.” Er klinkt gemor.

De reactie van staatsecretaris Teeven kan op meer goedkeuring van de aanwezigen rekenen. Hij laat weten dat helaas is verhinderd: „Ik ben vanavond bij de opening van de nieuwe vestiging van het Holland Casino in Scheveningen.”

In de categorie bedrijven wint Facebook, wegens ‘een reeks aan privacymissers’. „Wie heeft Facebook?” vraagt De Greve. Alle handen gaan omhoog. Dan demonstreert hij op een scherm hoe je je persoonsgegevens kunt afschermen. „Wie heeft dit ook gedaan?” Een paar mensen steken hun hand op. „De rest kan het dus gewoon niet bommen”, zegt hij lachend. „Wat is dit voor publiek?”

Kustaw Bessems, columnist van dagblad de Pers, legt even later een vinger op dezelfde zere plek: „We zijn exhibitionisten die roepen dat niemand naar ons mag kijken. We zijn gewoon te druk om onze privacy te beschermen. Of te lui, het is maar net hoe je het bekijkt.”