Ballades en getier

PopPhantom Four & The Arguido ***

Ooit werkte Patrick ‘Rudeboy’ Tilon, voormalig voorman van het legendarische Urban Dance Squad, samen met Junkie XL. Dat was verrassend, omdat Rudeboy bekend was van de hiphop-annex-rock waar Urban Dance Squad mee pionierde en Junkie XL destijds elektronische dance maakte. Zo’n tien jaar later heeft Rudeboy opnieuw een opmerkelijke bedding gevonden voor zijn opgewonden rap-zang: het in instrumentale surfsound gespecialiseerde Phantom Four.

Als begeleiders van Rudeboy klinken de muzikanten dienstbaar maar intussen blinken ze uit in dynamisch samenspel en vibrerende riffs. De fellere rocknummers zijn niet al te massief, en een aantal liedjes valt zelfs in de categorie ‘ballade’ en dat past Rudeboy net zo goed als het getier dat hij in andere nummers laat horen.

Rudeboy, die zich tegenwoordig ‘The Arguido’ noemt (Portugees voor ‘officiële verdachte’), heeft een ritmische manier van zingen waar zijn verleden als rapper in doorklinkt. Hier is een mooi evenwicht ontstaan: Rudeboy geeft The Phantom Four een gezicht, zonder de muziek te domineren.

Optredens: 9 maart Merleyn, Nijmegen; 16 maart dB’s, Utrecht. Inl. thephantomfour.nl