Verlies Air France-KLM hoger dan verwacht, waarschuwing voor 2012

Stijgende omzet voor Air France-KLM, maar de kosten stijgen harder. Foto AFP / Eric Piermont

Air France-KLM waarschuwt er vandaag voor dat hogere brandstofprijzen ook dit jaar de resultaten zullen blijven drukken. In het afgelopen vierde kwartaal werd een fiks groter verlies geboekt vanwege gestegen kosten en een lager dan verwachte groei. Het verlies over 2011 bedraagt 809 miljoen euro.

Verlies ruim groter dan verwacht

De Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij rapporteerde een nettoverlies van 259 miljoen euro voor het laatste kwartaal van 2011. Een jaar eerder was dat verlies nog 46 miljoen. Voor het volledige jaar komt het verlies voor de groep uit op 809 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 289 miljoen in 2010.

Het verlies over 2011 was meer dan de analistenverwachting die uitkwam op ruim 100 miljoen euro minder. Dow Jones meldt dat Air France-KLM in de afgelopen vier jaren heeft opgeteld 2,72 miljard euro verloor als gevolg van de financiele crisis in Europa. Ook verstoringen in de Europese luchtvaart en niet aflatende concurrentie van budget maatschappijen waren daar debet aan, terwijl ook de hoge brandstofkosten de groep hard hebben geraakt.

Wel omzetstijging

“We zijn voorzichtig voor 2012. Olieprijzen blijven extreem stijgen terwijl het economische klimaat onzeker blijft”, zei CEO Jean-Cyril Spinetta. Het concern verwacht dat de brandstofrekening dit jaar met ruim een miljard zal toenemen. Eerder werden door het verlies al reorganisaties aangekondigd. De omzet steeg met 1,8 procent naar 6,03 miljard euro in het vierde kwartaal. Voor het gehele jaar steeg de omzet met 4,5 procent naar 24,36 miljard.