Zakenbank NIBC zoekt consument

Zakenbank NIBC gooide in 2008 noodgedwongen het roer om. Nu maakt spaargeld een belangrijk deel uit van de basis van de bank. De winst over 2011 daalde licht.

Zakenbank NIBC gaat ‘op jacht’ naar de particuliere klant. Na Nederland en Duitsland richtte de Haagse zakenbank zich in december met internetdochter NIBC Direct op de Belgische spaarmarkt. „Binnen een paar maanden hebben we 200 miljoen euro op gehaald”, zei Kees van Dijkhuizen, de financiële topman van NIBC, vanmorgen in een toelichting op de jaarcijfers.

NIBC Direct startte in 2008, na het uitbreken van de financiële crisis. In Nederland en Duitsland trok de website van NIBC Direct meer dan 10 miljoen bezoekers. De bank wist in drie jaar tijd ruim 6 miljard euro op te halen. Alle klanten van de internetspaarbank – dus ook de Duitsers en de Belgen – vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit stelsel garandeert tegoeden voor spaarders tot 100.000 euro.

Door lagere inkomsten uit handelsactiviteiten zag NIBC Bank de winst afgelopen jaar dalen naar 68 miljoen euro, tegen 76 miljoen euro in 2010. De netto rentebaten stegen van 142 miljoen euro tot 171 miljoen euro. De stijging is een gevolg van het succes van het internetsparen. Traditioneel leende NIBC veel op de kapitaalmarkt, maar de bank wil de financiering van de activiteiten verbreden, reden waarom de particuliere spaarmarkt wordt aangeboord.

Ook bij de uitzettingen wil de bank niet alle pijlen meer richten op de zakelijke klant. In de afgelopen jaren is een hypotheekportefeuille opgebouwd met een omvang van bijna 9 miljard euro, zo’n 1,5 procent van de totale markt in Nederland.

De historie van de NIBC gaat terug tot 1945 toen de Maatschappij tot Financiering van Nationaal Herstel werd opgericht door de Nederlandse overheid, samen met een aantal commerciële banken en institutionele beleggers. De bank werd opgericht om de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog (mee) te financieren. In 1971 werd de naam gewijzigd in de Nationale Investeringsbank. Die was in de periode 1986 tot 1999 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. In een toelichting op de jaarcijfers zei bestuursvoorzitter Jeroen Drost dat NIBC geen plannen heeft voor een nieuwe beursnotering. „We zijn tevreden met de situatie waarin we zitten”, aldus Drost.

In 1999 verwierven de pensioenfondsen ABP en PGGM via een joint venture (NIB Capital) 85 procent van de aandelen, in 2004 werd de resterende 15 procent van de Nederlandse staat gekocht. Een jaar later kocht een consortium van internationale financiële instellingen en investeerders onder leiding van de Amerikaan J.C. Flowers & Co. alle uitstaande aandelenbelangen van NIB Capital. In samenhang met deze acquisitie is NIBC Holding N.V. opgericht en werd NIB Capital haar volle dochteronderneming. De naam werd veranderd in NIBC.

NIBC Holding is de moedermaatschappij van NIBC Bank. De Amerikaanse portefeuille met obligaties van commercieel vastgoed binnen NIBC Holding vormt het voornaamste verschil tussen NIBC Holding en NIBC Bank. De nettowinst van NIBC Holding over 2011 bedroeg 86 miljoen euro, 12 procent meer dan in 2010. Het verschil met NIBC Bank vloeit met name voort uit winsten op de verkoop van een deel van deze portefeuille.

NIBC zegt geen Griekse, Ierse, Italiaanse, Portugese en Spaanse staatsobligaties te hebben. Ook maakte de bank geen gebruik van goedkope leningen die de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs uitzette, zegt Van Dijkhuizen. De werkgelegenheid bij NIBC daalde afgelopen jaar licht naar 664 mensen.