Weer minder asielzoekers, COA sluit opnieuw vijf opvangcentra

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zal dit jaar 2.400 asielzoekers minder opvangen dan vorig jaar. Daarom moeten vijf centra sluiten. Tientallen banen verdwijnen. Waar de klappen vallen, wil het COA niet zeggen. Vandaag wordt eerst het personeel op de hoogte gesteld.

Sinds 2002 sluit het COA centra omdat er steeds minder asielzoekers binnenkomen. In 2011 hebben 11.600 mensen in Nederland asiel aangevraagd. Dat is 13 procent minder dan in 2010. In de jaren negentig was het aantal asielzoekers veel groter. In 1994 deden 52.600 mensen een asielverzoek.

In september vorig jaar werd aangekondigd dat zeven centra zouden sluiten met samen 2.600 opvangplekken; daar ging het om honderd banen. Er zullen nu 33 centra overblijven. Eerder werd ook al een krimp met 1.800 plekken aangekondigd. Nu vangt de organisatie bijna 16.000 mensen op, tegen 84.000 in 2001.

September vorig jaar kwam het COA in het nieuws na klachten over algemeen directeur Nurten Albayrak. Binnen de organisatie zou een angstcultuur heersen, waardoor niemand haar tegensprak en veel mensen vertrokken. Die cultuur zou mede te maken hebben met de reorganisatie van het COA.

Minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel, CDA) is bang dat het aantal immigranten uit Somalië weer zal stijgen. Hij maakt zich zorgen over de vluchten van Turkish Airlines naar de Somalische hoofdstad Mogadishu. De Turkse maatschappij vliegt sinds deze week twee keer per week naar Mogadishu. Het is voor het eerst in twintig jaar dat een internationale maatschappij passagiersvluchten naar de stad uitvoert. Leers is niet bang voor échte vluchtelingen, zegt zijn woordvoerder. Hij vreest wel dat smokkelaars mensen naar Europa zullen brengen. En dat die daarna, via de niet al te goed bewaakte grens tussen Turkije en Griekenland, naar West-Europa trekken.