VS mogen terroristen doden zonder toets rechter

Executies van terreurverdachten in het buitenland door de VS zijn al langer omstreden.

Rotterdam. De Amerikaanse regering mag terroristen in het buitenland doden, ook als ze de Amerikaanse nationaliteit hebben. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder maandag gezegd ter verdediging van het omstreden beleid om leiders van Al-Qaeda te bombarderen met onbemande vliegtuigjes.

Het is voor het eerst dat zo’n hooggeplaatste functionaris zegt dat de rechter het besluit om „actieve terroristen” op de dodenlijst van de VS te zetten, niet hoeft te toetsen. Wel is „solide toezicht” nodig, zei Holder op een universiteit in Chicago.

De executies van terreurverdachten in het buitenland door de VS zijn al langer omstreden, maar de discussie nam toe na de bomaanval op Anwar al-Awlaki in Jemen, een half jaar geleden. De ideoloog van Al-Qaeda in Jemen was geboren in Amerika. In 2010 werd hij op de dodenlijst gezet.

Holder zei dat het Amerikaans staatsburgerschap alleen „deze individuen” niet beschermt tegen een aanval. „Maar de regering moet alle grondwettelijke argumenten overwegen wat betreft Amerikaanse burgers – zelfs burgers die leidinggeven aan pogingen om onschuldige Amerikanen te vermoorden.”

De huidige regering gebruikt veelvuldig onbemande vliegtuigjes – zogeheten drones – om vermeende terroristen te doden, onder meer in Pakistan, Jemen en Afghanistan. Critici wijzen erop dat ook onschuldige burgers omkomen bij de aanvallen. NRC